Sieć restauracji SPHINX wprowadziła ofertę „Grzyby, dynie, chili”. To jesienno-zimowa wkładka do menu głównego, w której pojawiło się wiele nowych dań opartych na sezonowych warzywach i rozgrzewających przyprawach. Wśród nich jest m. in. krem z dyni, tatar z suszonych pomidorów czy kurczak na sosie grzybowym i plackach ziemniaczanych.
– W SPHINX regularnie urozmaicamy główne menu sezonowymi ofertami, opartymi o smaki charakterystyczne dla różnych pór roku. Jesienią na stoły w restauracjach SPHINX wkraczają więc aromatyczne dania z grzybami i jesiennymi warzywami, jak choćby dynie. Nasze dania i napoje na miesiące jesienno-zimowe mają też rozgrzewać, stąd mięsa z nutą chili i Tabasco, sycące placki ziemniaczane czy latte pachnące szarlotką lub piernikiem. Komponując nową sezonową ofertę tradycyjnie już przygotowaliśmy kilka nowych dań wegetariańskich, zarówno w ramach przystawek, jak i dań głównych. Są to dedykowane propozycje wege lub bezmięsne wariacje jednego z dań. W każdym przypadku w naszych kartach potrawy takie są oznaczone zielonym listkiem – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć SPHINX.
Jesienno-zimową ucztę klienci restauracji SPHINX mogą rozpocząć kremem z dyni z chipsem z boczku, doprawionym sosem Tabasco Sriracha oraz tatarem z suszonych pomidorów. W menu restauracji SPHINX zagościła też quesadilla – z mięsem lub wegetariańska. W tej pierwszej wersji jest to tortilla z duszonymi warzywami, sosem Tabasco Sriracha, shoarmą i roztopionym serem. Quesadilla w wersji wege nie zawiera shoarmy, To danie podawane jest w sposób umożliwiający dzielenie się, wiec sprawdzi się np. przy spotkaniach w większym gronie.
Wśród sezonowych dań głównych znalazły się dwie shoarmy – z sosem grzybowym, serwowana z sałatką oraz frytkami i bułką pita, oraz w wersji tex-mex, z duszonymi warzywami, sosem Tabasco Sriracha, zapieczona serem.
Wielbiciele grzybów mogą również wybrać pierś z kurczaka z sosem grzybowym, na plackach ziemniaczanych i warzywach z patelni. Inną opcją z dodatkiem leśnych aromatów jest stek z amerykańskiego angusa, również zestawiony z plackami ziemniaczanymi, podany z sosem grzybowym i fasolką szparagową.
Słuszną dawkę sytości zapewni też black cheese sandwich. To premierowe danie w SPHINX z opcji wege. Głównym jego składnikiem są cztery panierowane nuggetsy z sera cheddar i papryczki jalapeño. Półpłynny ser przykrywa czarna chrupiąca panierka, która kolor zawdzięcza naturalnym barwnikom. Serowym nuggetsom towarzyszą świeże warzywa – sałata, pomidor, czerwona cebulka, listki rukoli i ogórek konserwowy. Kropkę na „i” stawia sos. Całość w bułce sezamowej i z frytkami klienci otrzymują na specjalnej tacy.
Nową sezonową ofertę restauracji SPHINX wieńczy rozgrzewający napój, czyli kawa zimowa. To latte z dodatkiem syropu o smaku szarlotki lub piernika, z bitą śmietaną, posypana wiórkami czekoladowymi.
Sezonowa oferta „Grzyby, dynie, chili” jest dostępna w restauracjach SPHINX w całej Polsce.