Restauracje SPHINX prezentują jesienne menu

0
1007
Fot.: Materiały prasowe Sfinks Polska

Sieć restauracji SPHINX wprowadziła ofertę „Grzyby, dynie, chili”. To jesienno-zimowa wkładka do menu głównego, w której pojawiło się wiele nowych dań opartych na sezonowych warzywach i rozgrzewających przyprawach. Wśród nich jest m. in. krem z dyni, tatar z suszonych pomidorów czy kurczak na sosie grzybowym i plackach ziemniaczanych.

– W SPHINX regularnie urozmaicamy główne menu sezonowymi ofertami, opartymi o smaki charakterystyczne dla różnych pór roku. Jesienią na stoły w restauracjach SPHINX wkraczają więc aromatyczne dania z grzybami i jesiennymi warzywami, jak choćby dynie. Nasze dania i napoje na miesiące jesienno-zimowe mają też rozgrzewać, stąd mięsa z nutą chili i Tabasco, sycące placki ziemniaczane czy latte pachnące szarlotką lub piernikiem. Komponując nową sezonową ofertę tradycyjnie już przygotowaliśmy kilka nowych dań wegetariańskich, zarówno w ramach przystawek, jak i dań głównych. Są to dedykowane propozycje wege lub bezmięsne wariacje jednego z dań. W każdym przypadku w naszych kartach potrawy takie są oznaczone zielonym listkiem – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć SPHINX.

Jesienno-zimową ucztę klienci restauracji SPHINX mogą rozpocząć kremem z dyni z chipsem z boczku, doprawionym sosem Tabasco Sriracha oraz tatarem z suszonych pomidorów. W menu restauracji SPHINX zagościła też quesadilla – z mięsem lub wegetariańska. W tej pierwszej wersji jest to tortilla z duszonymi warzywami, sosem Tabasco Sriracha, shoarmą i roztopionym serem. Quesadilla w wersji wege nie zawiera shoarmy, To danie podawane jest w sposób umożliwiający dzielenie się, wiec sprawdzi się np. przy spotkaniach w większym gronie.

Wśród sezonowych dań głównych znalazły się dwie shoarmy – z sosem grzybowym, serwowana z sałatką oraz frytkami i bułką pita, oraz w wersji tex-mex, z duszonymi warzywami, sosem Tabasco Sriracha, zapieczona serem.

Wielbiciele grzybów mogą również wybrać pierś z kurczaka z sosem grzybowym, na plackach ziemniaczanych i warzywach z patelni. Inną opcją z dodatkiem leśnych aromatów jest stek z amerykańskiego angusa, również zestawiony z plackami ziemniaczanymi, podany z sosem grzybowym i fasolką szparagową.

Słuszną dawkę sytości zapewni też black cheese sandwich. To premierowe danie w SPHINX z opcji wege. Głównym jego składnikiem są cztery panierowane nuggetsy z sera cheddar i papryczki jalapeño. Półpłynny ser przykrywa czarna chrupiąca panierka, która kolor zawdzięcza naturalnym barwnikom. Serowym nuggetsom towarzyszą świeże warzywa – sałata, pomidor, czerwona cebulka, listki rukoli i ogórek konserwowy. Kropkę na „i” stawia sos. Całość w bułce sezamowej i z frytkami klienci otrzymują na specjalnej tacy.

Nową sezonową ofertę restauracji SPHINX wieńczy rozgrzewający napój, czyli kawa zimowa. To latte z dodatkiem syropu o smaku szarlotki lub piernika, z bitą śmietaną, posypana wiórkami czekoladowymi.

Sezonowa oferta „Grzyby, dynie, chili” jest dostępna w restauracjach SPHINX w całej Polsce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.