Wśród nominowanych do tej pory lokali znalazły się restauracje z kilkudziesięciu krajów na pięciu kontynentach. Są to zarówno młode restauracje, jak i te znane, wielokrotnie nagradzane, jak Noma, Celler de Can Roca czy Eleven Madison Park. Tym bardziej cieszy fakt, że w tym elitarnym gronie znalazła się rodzima restauracja.
W kilkudziesięcioosobowym jury zasiądą m.in. Massimo Bottura z Osteria Francescana, uznanej za najlepszą restaurację 2018 roku, René Redzepi ze kopenhaskiej Nomy, Andoni Luis Aduriz z hiszpańskiej Mugaritz czy Clair Smith, prowadząca The Gordon Ramsay Restaurant w Londynie, jedyna kobieta-chef w Wielkiej Brytanii uhonorowana 3 gwiazdkami Michelin. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 18 lutego w Paryżu.
Restauracja Elixir powstała w 2015 roku przy Pl. Teatralnym w Warszawie i jest jednym z elementów Domu Wódki, w ramach którego działają także pierwsze w Polsce Muzeum Wódki oraz koktajl bar The Roots. Specjalizuje się w łączeniu kuchni polskiej z wysokoprocentowymi alkoholami. Jako pierwsza na świecie posiada autorską kartę menu opracowaną w oparciu o zasady food&vodka pairing. Na swoim koncie Elixir ma również szereg prestiżowych wyróżnień, m.in. Michelin i Gault&Millau. W 2016 roku stołeczna restauracja została uznana przez dziennikarzy BBC za jeden z symboli nowoczesnego, światowego wizerunku Warszawy, zaś w 2018 roku uhonorowana godłem „Teraz Polska”.