Łatwo jest nakreślić, czym charakteryzuje się menu w ciągu danej pory roku. Wiosną w modzie są pierwsze warzywa, latem owoce, a zimą stawia się na dania rozgrzewające i nieco bardziej kaloryczne. Kuchnia w okresie jesiennym przepełniona jest natomiast grzybami, dynią, papryką, a także w owocami, takimi jak malina czy aronia. Nie można również zapominać o orzechach, które stanowią znakomity dodatek do wielu potraw.
Na północy Polski coraz więcej restauracji preferuje menu sezonowe. W tym gronie znajdują się m.in Mercato, Sztuczka i Eliksir. Specjalnością pierwszej z nich są rolada z dzika i zupa z gęsi. W restauracji Sztuczka można z kolei skosztować tatara z polędwicy wołowej oraz steku z tuńczyka. Bogatą ofertę dań sezonowych znajdziemy także w karcie dań restauracji Eliksir.
„Jesień to pora roku, która dostarcza nam wyjątkowych i aromatycznych produktów. Nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia nastroju jak danie z soczewicą, imbirem, czosnkiem i chili, a do tego odrobina chrupiącego bekonu z dodającym energii tłuszczykiem. Kolejne danie, które zasługuje na uwagę to dzik podany z kaszą pęczak, z purée z brokułu, do tego brokuł duszony w oliwie, a do tego aromatyczny sos z czerwonego wina. Jesień pewnie większości kojarzy się z zupami. My proponujemy zupę z szynką, czyli klarowny wywar z pieczonej szynki wieprzowej, podawany z gotowaną fasolą, duszonym porem, oliwą z wędzonej papryki i majerankiem – jest intensywna i rozgrzewająca” – mówi Paweł Wątor, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Eliksir, w rozmowie dla deluxe.trojmiasto.pl
Popularność trendu na dania sezonowe w naszym kraju bez wątpienia rośnie. O jego trwałości będzie się można jednak przekonać dopiero po zakończeniu sezonu.