27 września 2022 r. to kolejna ważna data na linii czasu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Tego dnia nastąpiło rozpoczęcie roku szkolnego pierwszej edycji Akademii 2022/2023. Był to jednocześnie pierwszy dzień warsztatowy. Oba wydarzenia miały miejsce w wyjątkowej przestrzeni – Atelier Chefs Culinar. Rok szkolny zainaugurowała inicjatorka projektu – Elżbieta Nitsze, Prezes Belvedere Gourmet Group.
W rozpoczęciu roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere wzięli udział: studenci, sponsorzy i patroni programu, trenerzy kulinarni, eksperci, delegacje szkół średnich oraz media. Głównymi bohaterami pozostało jednak 24 uczniów Akademii. Był to dla nich czas pełen emocji i pozytywnych wrażeń, ponieważ właśnie tego dnia stali się oni pełnoprawnymi uczestnikami tego unikalnego projektu, czerpiąc pełnymi garściami wiedzę od trenerów kulinarnych i ekspertów w tej edycji.


Wydarzenie rozpoczęło się częścią oficjalną, podczas której Elżbieta Nitsze przedstawiła studentów. Zostały im wręczone spersonalizowane kitle, atrybuty szefa kuchni w postaci kompletu noży oraz inne akcesoria. Uczniowie otrzymali także w prezencie unikalną lekturę – książkę z przepisami cukierniczymi pt. „Kreacje” autorstwa Michała Iwaniuka, Macieja Wiśniewskiego i Macieja Rosińskiego. Elżbieta Nitsze zaprezentowała również coś, na co wszyscy uczestnicy czekali z zapartym tchem – znakomite nagrody dla najlepszych studentów. W części tej Elżbieta Nitsze przedstawiła też obecnego na wydarzeniu, nowego trenera kulinarnego Akademii, wybitnego Kurta Schellera – legendę gastronomii, szwajcarskiego szefa kuchni, krytyka kulinarnego i założyciela Kurt Scheller Academy.
W czasie eventu odbyła się debata na temat możliwości wspierania rozwoju edukacji kulinarnej młodzieży i współpracy na tym polu ze szkołami, pracodawcami, partnerami, rodzicami oraz Ministerstwem Edukacji.
„Chciałabym bardzo podziękować wszystkim, którzy współtworzą z nami Akademię Mistrzów Smaku by Belvedere: mecenasom, dyrektorom i nauczycielom szkół gastronomicznych oraz znakomitym trenerom kulinarnym i ekspertom, którzy błyskawicznie odpowiedzieli na zaproszenie do udziału w projekcie. Naszą wspólną misją jest podnieść prestiż zawodu kucharza. Celem jest nie zgubić pasji w tych młodych ludziach i nauczyć ich, jak zostać profesjonalnym szefem kuchni, który nie tylko umie doskonale gotować, ale także potrafi być świetnym menadżerem, z powodzeniem prowadzącym w przyszłości restaurację czy inny projekt kulinarny. Zależy nam na tym, aby przekazać uczniom jak najwięcej profesjonalnej wiedzy z dziedziny usług gastronomicznych na poziomie premium. Wiedza będzie usystematyzowana i kompleksowa, aby absolwent naszej Akademii był nie tylko wszechstronnym kreatorem smaku, promotorem sztuki kulinarnej, ale też kompetentnym menadżerem. Dlatego w naszym zespole znajdują się trenerzy kulinarni oraz eksperci, którzy odpowiednio ich do tego przygotują podczas warsztatów. Dodatkowo wisienką na torcie wieńczącą studia w Akademii, będą wspaniałe nagrody dla pięciu najwybitniejszych adeptów. Będzie to trzydniowy wyjazd do Landsberg am Lech w Niemczech połączony ze zwiedzaniem nowoczesnej fabryki Rational AG; wyróżnienie dla adepta, który okaże się najlepszy w słodkich kreacjach czyli wyjazd do Akademii Czekolady w Belgii – serca marki Callebaut® na szkolenie z Michałem Iwaniukiem z wybranej tematyki ze zwiedzaniem Muzeum Czekolady w Antwerpii oraz wyjątkowa nagroda główna dla najbardziej uzdolnionego absolwenta roku akademickiego 2022/2023 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – siedmiodniowy wyjazd z Tomaszem Łagowskim, Szefem Kuchni Restauracji Belvedere do San Sebastian wraz z pięciodniowym stażem w 21. najlepszej restauracji na świecie, 14. w Europie, odznaczonej 2 gwiazdkami Michelin – Mugaritz. Staż odbędzie się pod okiem wybitnego Szefa Kuchni restauracji Mugaritz – Andoniego Luisa Aduriza. Pozostałe dni wyjazdu uświetnią wyjścia na 2 kolacje degustacyjne do restauracji: trzygwiazdkowej Akelare Perdo Subijana oraz dwugwiazdkowej Amelia by Paulo Airaudo. Wiemy, że dla wyróżnionych będzie to niesamowita przygoda w szczególności, że podróże będą odbywały się z naszymi trenerami kulinarnymi. To dodatkowo spotęguje przekazywaną widzę, dzięki ich osobistemu i codziennemu wsparciu”. – mówi Elżbieta Nitsze, Prezes Belvedere Gourmet Group.


Rozpoczęcie roku miało miejsce w siedzibie firmy Chefs Culinar – jednego z Mecenasów Akademii, w Wiskitkach, awarsztaty Akademii Mistrzów Smaku odbyły się w nowoczesnym, ponad 300. metrowym Atelier Chefs Culinar i były poprowadzone przez Davida Gaboriaud – Szefa Kreatywnego Belvedere Catering oraz Krystiana Zalejskiego z Chefs Culinar. Tematem zajęć była wołowina w wielu odsłonach, a także kuchnia francuska – kolebka sztuki kulinarnej.
„Na dzisiejszych warsztatach przybliżyliśmy kuchnię francuską oraz temat związany z wołowiną w kontekście technik kulinarnych takich jak: sous vide, grill, obsmażanie na patelni i dociąganie w piecu oraz bastowanie masłem. Mamy nadzieję, że adepci wyciągnęli z nich dużo potrzebnej wiedzy. Staraliśmy się przekazywać nasze doświadczenia tak, jakbyśmy pracowali jak równy z równy, jak szef z szefem. Myślę, że to pomogło uczniom bardziej otworzyć się na wolność w kreacji kulinarnej i pobudzić ją, co było widać w efektach ich pracy, które niezwykle nas zaskoczyły. Można więc śmiało przyznać, że adepci udźwignęli ciężar pierwszych warsztatów. Wykazali mnóstwo entuzjazmu i owartości, więcej nawet niż profesjonalni kucharze. Trzymam za nich mocno kciuki licząc, że ten poziom utrzyma się do końca Akademii”. – ocenia pierwszy dzień warsztatów Krystian Zalejski, szef Chefs Atelier.
Kolejne warsztaty odbędą się w Restauracji Belvedere, a poprowadzą je trenerzy kulinarni – Łukasz Guziński oraz Tomasz Łagowski z zakresu menu degustacyjnego i fine dining, a także Tomasz Kolecki, który przeprowadzi szkolenie sommelierskie.





