Sekret pysznego i zdrowego pieczywa – w jaki sprzęt wyposażyć piekarnię?

0
1266

15 marca swoje święto obchodzą Piekarze i Cukiernicy. To dzięki ich pracy na naszym stole pojawia się wyborne pieczywo i pyszne ciasta. Sekretem tych wypieków jest nie tylko receptura, ale również, odpowiednie przygotowanie, temperatura pieczenia i profesjonalny sprzęt. Każda piekarnia czy cukiernia pragnąca zaoferować klientom wysokiej jakości wypieki musi zadbać o niezawodne piece, z których za każdym razem uzyskamy tak samo pyszne produkty.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

Chleb jest istotnym elementem codziennej diety i stanowi ważne miejsce w piramidzie żywieniowej. Jest znakomitym źródłem dobrych węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na pracę jelit, układu odpornościowego czy nerwowego. Z kolei zawarty w pszenicy kwas glutaminowy wspiera pracę mózgu. Nie warto zatem rezygnować z pieczywa nawet podczas diety.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

Jak rozpoznać pieczywo dobrej jakości?
Pieczywo jest podstawowym składnikiem rodzimego jadłospisu. Statystyczny Polak zjada rocznie 36 kilogramów chleba, ale coraz więcej z nas zwraca uwagę na jakość pieczywa. Chcemy jeść zdrowo, a przecież nie każdy produkt charakteryzuje się wysoką jakością. Wraz z postępem technologicznym coraz częściej można trafić na chleb wysoko przetworzony z dodatkami polepszaczy smaku i koloru czy dodatków takich jak karmel, które nadają ciemnej barwy udając chleb razowy. Dlatego kupując pieczywo musimy zwracać uwagę na jego skład.

Pieczywo dobrej jakości wykonane jest z mąki razowej, która jest bogata w witaminy z grupy B oraz błonnik, jest pachnące oraz ciężkie. Dobrym dodatkiem wypieków są ziarna takie jak pestki dyni lub słonecznika czy czarnuszka.

Zdecydowanie należy zrezygnować z produktów mącznych głęboko mrożonych oraz pakowanych w folię do podgrzewania w domu – nie dość , że są one pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, to na dodatek pełno w nich konserwantów

Piece Ramalhos – najlepsze piece piekarnicze
Każdy rodzaj wypieku wymaga odpowiednich warunków i temperatury, by móc zaoferować klientowi pieczywo o właściwej chrupkości oraz smaku. Oprócz dobrych składników i wiedzy piekarniczej niezbędny jest odpowiedni sprzęt. Eksperci Best CS polecają piece piekarnicze marki Ramalhos.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

Ramalhos to producent profesjonalnych pieców piekarniczo-cukierniczych używanych zarówno do masowej produkcji, jak i do wypieku w sieciach handlowych, dużej i małej gastronomii oraz w punktach detalicznych.

Ta portugalska firma z powodzeniem działająca od ponad pięciu dekad jest jednym z największych na świecie producentów pieców przemysłowych dla branży piekarniczej i cukierniczej. Ramalhos, obecna w ponad 60 krajach na pięciu kontynentach, eksportuje 60% swojej produkcji. Dla różnych rodzajów produkcji, Ramalhos oferuje rodzinę pieców obrotowych, pierścieniowych i wentylowanych, które gwarantują doskonałe pieczenie i wysoką jakość produktów.

Piec Modulram – idealny piec do ciast i chleba rzemieślniczego
Piece Modulram to rodzina pieców elektrycznych, kompaktowych i całkowicie modułowych. Ich wydajność gwarantuje doskonałe pieczenie różnych rodzajów ciast, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. To idealne rozwiązanie do wypieku chleba rzemieślniczego o najlepszej jakości i smaku. Zastosowany w piecu innowacyjny system parowania umożliwia perfekcyjny wypiek za każdym razem. Modulram to najbardziej wytrzymałe i bezpieczne piece na rynku zaspokajające wszystkie potrzeby klientów.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

• System modułowy pozwalający na stworzenie systemu pieców dostosowanych do indywidualnych potrzeb klienta
• Spełniające wszystkie podstawowe warunki bezpieczeństwa drzwi o grubości 30 mm, zbudowane z dwóch hartowanych i przednich szyb termicznych ciętymi od frontu
• Niezależna kontrola temperatury na dole, górze i froncie piekarnika, umożliwiająca idealnie równomierne pieczenie w zależności od rodzaju produktów i zapewniająca efektywność energetyczną
• Metalowa uszczelka drzwi, zapobiegająca powtarzającej się wymianie zwykłych uszczelek gumowych
• Możliwość zastosowania specjalnych elementów grzewczych dla produktów o specjalnych wymaganiach w zakresie wysokich temperatur
• Intuicyjny i łatwy w obsłudze panel LCD

Dystrybutorem marki Ramalhos jest firma Best Company Solutions, która jako jedyna w Polsce posiada w swojej ofercie piece tej marki. Eksperci Best CS pozostają do Państwa dyspozycji – chętnie doradzą w doborze odpowiedniego pieca na miarę indywidualnych potrzeb i możliwości lokalowych, a także poprowadzą jego prezentację i szkolenie oraz zapewnią posprzedażowy serwis. Zachęcamy do kontaktu, ponieważ sezon na pyszne wypieki trwa cały rok. 😊

Zapraszamy do zapoznania się z filmem, na którym zobaczycie jak Nuno Garcia, hiszpański Ambasador Marki Ramalhos, wypieka chleb. Uwaga, może pocieknąć ślinka 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.