Sekret pysznego i zdrowego pieczywa – w jaki sprzęt wyposażyć piekarnię?

0
1226

15 marca swoje święto obchodzą Piekarze i Cukiernicy. To dzięki ich pracy na naszym stole pojawia się wyborne pieczywo i pyszne ciasta. Sekretem tych wypieków jest nie tylko receptura, ale również, odpowiednie przygotowanie, temperatura pieczenia i profesjonalny sprzęt. Każda piekarnia czy cukiernia pragnąca zaoferować klientom wysokiej jakości wypieki musi zadbać o niezawodne piece, z których za każdym razem uzyskamy tak samo pyszne produkty.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

Chleb jest istotnym elementem codziennej diety i stanowi ważne miejsce w piramidzie żywieniowej. Jest znakomitym źródłem dobrych węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na pracę jelit, układu odpornościowego czy nerwowego. Z kolei zawarty w pszenicy kwas glutaminowy wspiera pracę mózgu. Nie warto zatem rezygnować z pieczywa nawet podczas diety.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

Jak rozpoznać pieczywo dobrej jakości?
Pieczywo jest podstawowym składnikiem rodzimego jadłospisu. Statystyczny Polak zjada rocznie 36 kilogramów chleba, ale coraz więcej z nas zwraca uwagę na jakość pieczywa. Chcemy jeść zdrowo, a przecież nie każdy produkt charakteryzuje się wysoką jakością. Wraz z postępem technologicznym coraz częściej można trafić na chleb wysoko przetworzony z dodatkami polepszaczy smaku i koloru czy dodatków takich jak karmel, które nadają ciemnej barwy udając chleb razowy. Dlatego kupując pieczywo musimy zwracać uwagę na jego skład.

Pieczywo dobrej jakości wykonane jest z mąki razowej, która jest bogata w witaminy z grupy B oraz błonnik, jest pachnące oraz ciężkie. Dobrym dodatkiem wypieków są ziarna takie jak pestki dyni lub słonecznika czy czarnuszka.

Zdecydowanie należy zrezygnować z produktów mącznych głęboko mrożonych oraz pakowanych w folię do podgrzewania w domu – nie dość , że są one pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych, to na dodatek pełno w nich konserwantów

Piece Ramalhos – najlepsze piece piekarnicze
Każdy rodzaj wypieku wymaga odpowiednich warunków i temperatury, by móc zaoferować klientowi pieczywo o właściwej chrupkości oraz smaku. Oprócz dobrych składników i wiedzy piekarniczej niezbędny jest odpowiedni sprzęt. Eksperci Best CS polecają piece piekarnicze marki Ramalhos.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

Ramalhos to producent profesjonalnych pieców piekarniczo-cukierniczych używanych zarówno do masowej produkcji, jak i do wypieku w sieciach handlowych, dużej i małej gastronomii oraz w punktach detalicznych.

Ta portugalska firma z powodzeniem działająca od ponad pięciu dekad jest jednym z największych na świecie producentów pieców przemysłowych dla branży piekarniczej i cukierniczej. Ramalhos, obecna w ponad 60 krajach na pięciu kontynentach, eksportuje 60% swojej produkcji. Dla różnych rodzajów produkcji, Ramalhos oferuje rodzinę pieców obrotowych, pierścieniowych i wentylowanych, które gwarantują doskonałe pieczenie i wysoką jakość produktów.

Piec Modulram – idealny piec do ciast i chleba rzemieślniczego
Piece Modulram to rodzina pieców elektrycznych, kompaktowych i całkowicie modułowych. Ich wydajność gwarantuje doskonałe pieczenie różnych rodzajów ciast, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. To idealne rozwiązanie do wypieku chleba rzemieślniczego o najlepszej jakości i smaku. Zastosowany w piecu innowacyjny system parowania umożliwia perfekcyjny wypiek za każdym razem. Modulram to najbardziej wytrzymałe i bezpieczne piece na rynku zaspokajające wszystkie potrzeby klientów.

Fot.: Materiały prasowe Best CS

• System modułowy pozwalający na stworzenie systemu pieców dostosowanych do indywidualnych potrzeb klienta
• Spełniające wszystkie podstawowe warunki bezpieczeństwa drzwi o grubości 30 mm, zbudowane z dwóch hartowanych i przednich szyb termicznych ciętymi od frontu
• Niezależna kontrola temperatury na dole, górze i froncie piekarnika, umożliwiająca idealnie równomierne pieczenie w zależności od rodzaju produktów i zapewniająca efektywność energetyczną
• Metalowa uszczelka drzwi, zapobiegająca powtarzającej się wymianie zwykłych uszczelek gumowych
• Możliwość zastosowania specjalnych elementów grzewczych dla produktów o specjalnych wymaganiach w zakresie wysokich temperatur
• Intuicyjny i łatwy w obsłudze panel LCD

Dystrybutorem marki Ramalhos jest firma Best Company Solutions, która jako jedyna w Polsce posiada w swojej ofercie piece tej marki. Eksperci Best CS pozostają do Państwa dyspozycji – chętnie doradzą w doborze odpowiedniego pieca na miarę indywidualnych potrzeb i możliwości lokalowych, a także poprowadzą jego prezentację i szkolenie oraz zapewnią posprzedażowy serwis. Zachęcamy do kontaktu, ponieważ sezon na pyszne wypieki trwa cały rok. 😊

Zapraszamy do zapoznania się z filmem, na którym zobaczycie jak Nuno Garcia, hiszpański Ambasador Marki Ramalhos, wypieka chleb. Uwaga, może pocieknąć ślinka 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.