W sektorze HoReCa bardzo popularnym jest zatrudnianie dyrektorów generalnych oraz managerów poszczególnych działów w formie umowy b2b. Takie osoby w przyszłym roku zapłacą większe składki do ZUS. To przełoży się na kolejny wzrost kosztów zatrudnienia.
Rządzący zdążyli przyzwyczaić przedsiębiorców do corocznych podwyżek składek na ZUS, jednak w obecnej poscovidowej rzeczywistości będzie to zdecydowanie bardziej dotkliwe zarówno dla pracowników zatrunionych na umowach b2b oraz ich pracodawców.
W hotelarstwie, gastronomii, eventach i turystyce takich osób jest bardzo dużo. Zatem temat bardzo mocno będzie dotyczył tego sektora. Wysokość obowiązującej składki w 2022 roku można prognozować na podstawie przeciętnego wynagrodzenia wskazanego w projekcie budżetu na 2022 rok.
Tempo wzrostu przeciętnego wynagrodzenia wyniesie od 6,2% w 2021 roku oraz 6,4% w 2022 roku. Zatem mamy tu założenie, że wynagrodzenie wzrośnie w 2022 roku do kwoty 5801 zł. Na tej podstawie można wyliczyć przyszłoroczną składkę, do obliczenia której przyjmuje się 60% przeciętnego wynagrodzenia. Zatem podstawa składek wyniesie 3480,60 zł.
Wyliczając poszczególne składki z przeciętnego wynagrodzenia wyjdzie nam pełna składka, jaką przedsiębiorcy będą musieli odprowadzać w przyszłym roku do ZUS.
– składka emerytalna 679,41 zł
– składka rentowa 278,45 zł
– składka chorobowa 85,27 zł
– składka wypadkowa 58,13 zł
– składka na Fundusz Pracy 85,27 zł
Powyższe daje sumę 1186,52 zł, ale trzeba pamiętać, że nie ma tu zawartej składki zdrowotnej, która zgodnie z zapowiedziami Nowego Ładu ma być uzależniona od wysokości dochodu. Bez składki zdrowotnej powyższe oznacza i tak podwyżkę składek o 1330 zł w skali całego 2022 roku, co daje około 110 zł miesięcznie więcej do zapłaty.