Śniadanie – doświadczenie samo w sobie

0
2625

Z powodu ograniczeń w funkcjonowaniu hotelowych restauracji i konieczności serwowania posiłków do pokoju, forma podawania śniadania nabrała nowego znaczenia.

Solidne śniadania to podstawa hotelowej usługi gastronomicznej niezależnie od kategorii gwiazdkowej. W hotelach premium i tych z aspiracjami na luksus, śniadanie powinno być doświadczeniem samym w sobie, równie ważnym co usługa noclegowa, czy Spa.

Hotel Savoy *****

Na doświadczenie składa się asortyment jedzenia dopasowany do różnych preferencji dietetycznych, w tym bardzo ważne lokalne produkty i własne wyroby; naczynia w których jest podawany posiłek i sama prezentacja jedzenia w naczyniach; dobrej jakości kawa i herbata (najlepiej podawana w imbryku) oraz oczywiście obsługa, która nie ogranicza się jedynie do niemego podania jedzenia do stołu i zabrania brudnych naczyń.

Nosalowy Park *****

A jeszcze jak do tego dojdzie widok z restauracji lub pokoju, latem śniadanie podane na tarasie lub balkonie, to już w ogóle bajka. Podobnie jak kieliszek Prosecco podawany zazwyczaj do śniadania w weekendy, w niektórych hotelach premium i luksusowych.

Hotel Podklasztorze ***

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na detale nakrycia stołu, czy w restauracji, czy wózka room service’owego. Poza stabilnością i czystością stołu/obrusa, należy pamiętać o drobnej dekoracji (liście lub kwiaty, nawet ususzone), dobrej jakości serwetki, pieczywo podane w koszyku lub lnianym worku oraz talerzyk do pieczywa i nóż. Podobna estetyka ważna jest, gdy podajemy śniadanie na tacy.

Sama aranżacja bufetu w restauracji powinna być przejawem kreatywności. Jest też tyle inspiracji w Internecie, trzeba tylko chcieć. I jeśli logistycznie jest to do ogarnięcia przez obsługę (w hotelach premium i luksusowych nie powinno być wymówek), ciepłe dania powinny być przygotowywane na życzenie, zamiast zalegać w podgrzewaczu na bufecie.

Poza klasykami – jajecznica, omlet, jajka sadzone, naleśniki – w karcie menu warto zamieścić owsiankę z suszonymi owocami, miodem i cynamonem, jajka po benedyktyńsku (w koszulce) na muffinie angielskim z szynką i sosem holenderskim, tost z awokado i jakiem w koszulce, tost francuski podawany ze świeżymi owocami, syropem klonowym i cukrem pudrem.

Hotel The Bridge MGallery Wrocław *****

Warto wykorzystać okazję i dopracować serwis śniadania podawanego do pokoju i później w restauracji. Naturalnie w oparciu o standard obiektu, ceny noclegu i koszty produktów.

Karol Weber
Inspektor Hotelowy, autor bloga enjoyyourstay.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.