Sodexo Polska otworzyło nowoczesną restaurację EAT by Sodexo

0
468
Fot.: Materiały prasowe Sodexo Polska

Sodexo Polska zainaugurowało nową restaurację pracowniczą EAT by Sodexo dla oddziału firmy FIEGE, specjalizującej się w logistyce magazynowej. Automatyzacja procesów obsługi ma na celu skrócenie czasu oczekiwania na posiłki do maksymalnie 5 minut, umożliwiając sprawną obsługę ponad 2 tys. pracowników Centrum Dystrybucyjnego w okolicach Szczecina.

Nowy lokal będzie otwarty przez cały tydzień, obsługując trzy zmiany, a wdrożone cyfrowe rozwiązania mają na celu redukcję odpadów żywnościowych. Restauracja oferuje również dania bezmięsne. Oficjalne otwarcie EAT by Sodexo odbyło się 8 lipca br.

Grupa FIEGE, europejski operator logistyczny, zatrudnia ponad 22 tys. pracowników w 139 oddziałach w 14 krajach na całym świecie, w tym na kluczowych rynkach europejskich, w Indiach oraz w Chinach. Zespół FIEGE w Gardnie jest jednym z najliczniejszych w Polsce i na świecie.

– Naszym priorytetem jest sprawna i szybka obsługa klienta. Postawiliśmy na technologię, aby posiłek oznaczał komfort, a nie stanie w kolejkach. Wdrożyliśmy szybkie kasy, scyfryzowaliśmy komunikację i zautomatyzowaliśmy obsługę, co skróciło czas obsługi do maksymalnie 5 minut – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.

Od sierpnia br. z usług gastronomicznych Sodexo będą korzystać również pracownicy kolejnego oddziału FIEGE w województwie warmińsko-mazurskim.

– Restauracja w centrum dystrybucyjnym w Gardnie zyskała nowy, przyjazny design. W EAT by Sodexo odwiedzający będą mogli nie tylko skorzystać z różnorodnej oferty, ale także złapać chwilę oddechu i odpocząć w przyjemnym otoczeniu – mówi Bartłomiej Białobrzeski, Marketing Manager Sodexo Polska.

Redukcja odpadów dzięki cyfryzacji

Sodexo Polska, oprócz komfortu pracowników, stawia na ograniczenie ilości odpadów żywnościowych. W restauracjach zaprojektowanych dla FIEGE zostanie wdrożony cyfrowy program Waste Watch, który, dzięki nowoczesnym wagom i inteligentnym rozwiązaniom, pozwala monitorować i analizować skalę marnotrawstwa na każdym etapie produkcji, a także wdrażać sugerowane przez system rozwiązania.

– W naszych restauracjach dążymy do maksymalnego ograniczenia odpadów. Analiza danych w każdej fazie przygotowywania posiłków pozwala znaleźć jego źródło i odpowiednio zaplanować rozwiązanie, na przykład poprzez modyfikację zamówień czy odpowiednie planowanie produkcji – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.

Zdrowo, zielono i różnorodnie

Nowo otwarta restauracja EAT by Sodexo stawia na zbilansowane posiłki, w tym opcje wegańskie i wegetariańskie. Menu obejmuje dania sezonowe oraz tematyczne.

– Naszym celem jest oferowanie różnorodnych dań, w tym opcji roślinnych. Poprzez nasze nieszablonowe podejście chcemy pokazać, że dania wegańskie mogą być równie smaczne, co zdrowe. Będziemy organizować dni tematyczne, podczas których udostępnimy potrawy z różnych kuchni świata w opcjach mięsnych i bezmięsnych. Planujemy też regularnie urozmaicać ofertę, aby odwiedzających naszą restaurację nie dopadła nuda. Standardowym benefitem dla pracowników FIEGE w Gardnie są także owoce, których dystrybucją będziemy się zajmować. Troska o pracowników zdecydowanie może iść w parze z dbaniem o ekologię – mówi Barbara Stelmaszyk, Regional Operations Manager Sodexo Polska.

Sodexo Polska prowadzi restauracje pracownicze na terenie całego kraju. Nowe otwarcie zwiększy ich liczbę do 43 lokali, a firma zapowiada dalszy dynamiczny rozwój sieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.