Sodexo Polska otworzyło nowoczesną restaurację EAT by Sodexo

0
94
Fot.: Materiały prasowe Sodexo Polska

Sodexo Polska zainaugurowało nową restaurację pracowniczą EAT by Sodexo dla oddziału firmy FIEGE, specjalizującej się w logistyce magazynowej. Automatyzacja procesów obsługi ma na celu skrócenie czasu oczekiwania na posiłki do maksymalnie 5 minut, umożliwiając sprawną obsługę ponad 2 tys. pracowników Centrum Dystrybucyjnego w okolicach Szczecina.

Nowy lokal będzie otwarty przez cały tydzień, obsługując trzy zmiany, a wdrożone cyfrowe rozwiązania mają na celu redukcję odpadów żywnościowych. Restauracja oferuje również dania bezmięsne. Oficjalne otwarcie EAT by Sodexo odbyło się 8 lipca br.

Grupa FIEGE, europejski operator logistyczny, zatrudnia ponad 22 tys. pracowników w 139 oddziałach w 14 krajach na całym świecie, w tym na kluczowych rynkach europejskich, w Indiach oraz w Chinach. Zespół FIEGE w Gardnie jest jednym z najliczniejszych w Polsce i na świecie.

– Naszym priorytetem jest sprawna i szybka obsługa klienta. Postawiliśmy na technologię, aby posiłek oznaczał komfort, a nie stanie w kolejkach. Wdrożyliśmy szybkie kasy, scyfryzowaliśmy komunikację i zautomatyzowaliśmy obsługę, co skróciło czas obsługi do maksymalnie 5 minut – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.

Od sierpnia br. z usług gastronomicznych Sodexo będą korzystać również pracownicy kolejnego oddziału FIEGE w województwie warmińsko-mazurskim.

– Restauracja w centrum dystrybucyjnym w Gardnie zyskała nowy, przyjazny design. W EAT by Sodexo odwiedzający będą mogli nie tylko skorzystać z różnorodnej oferty, ale także złapać chwilę oddechu i odpocząć w przyjemnym otoczeniu – mówi Bartłomiej Białobrzeski, Marketing Manager Sodexo Polska.

Redukcja odpadów dzięki cyfryzacji

Sodexo Polska, oprócz komfortu pracowników, stawia na ograniczenie ilości odpadów żywnościowych. W restauracjach zaprojektowanych dla FIEGE zostanie wdrożony cyfrowy program Waste Watch, który, dzięki nowoczesnym wagom i inteligentnym rozwiązaniom, pozwala monitorować i analizować skalę marnotrawstwa na każdym etapie produkcji, a także wdrażać sugerowane przez system rozwiązania.

– W naszych restauracjach dążymy do maksymalnego ograniczenia odpadów. Analiza danych w każdej fazie przygotowywania posiłków pozwala znaleźć jego źródło i odpowiednio zaplanować rozwiązanie, na przykład poprzez modyfikację zamówień czy odpowiednie planowanie produkcji – mówi Łukasz Czak, COO Sodexo Polska.

Zdrowo, zielono i różnorodnie

Nowo otwarta restauracja EAT by Sodexo stawia na zbilansowane posiłki, w tym opcje wegańskie i wegetariańskie. Menu obejmuje dania sezonowe oraz tematyczne.

– Naszym celem jest oferowanie różnorodnych dań, w tym opcji roślinnych. Poprzez nasze nieszablonowe podejście chcemy pokazać, że dania wegańskie mogą być równie smaczne, co zdrowe. Będziemy organizować dni tematyczne, podczas których udostępnimy potrawy z różnych kuchni świata w opcjach mięsnych i bezmięsnych. Planujemy też regularnie urozmaicać ofertę, aby odwiedzających naszą restaurację nie dopadła nuda. Standardowym benefitem dla pracowników FIEGE w Gardnie są także owoce, których dystrybucją będziemy się zajmować. Troska o pracowników zdecydowanie może iść w parze z dbaniem o ekologię – mówi Barbara Stelmaszyk, Regional Operations Manager Sodexo Polska.

Sodexo Polska prowadzi restauracje pracownicze na terenie całego kraju. Nowe otwarcie zwiększy ich liczbę do 43 lokali, a firma zapowiada dalszy dynamiczny rozwój sieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.