Sieć restauracji SPHINX, będąca częścią Sfinks Polska, wprowadza na lato nową ofertę „Kurki, Shoarma wege i fasolka”. Zestaw dań opiera się na sezonowych składnikach i jest dostosowany do pory roku. W menu znalazły się takie propozycje jak chłodnik, shoarma z kurkami, wątróbka z fasolką szparagową oraz deser Szejk Szejka. Po raz pierwszy w historii sieci, shoarma, jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań, zostało przygotowane w wersji całkowicie roślinnej.
W letnim menu SPHINX, kurki, które pojawiają się w sezonie, zostały połączone z popularnymi daniami, takimi jak shoarma czy stek. Menu zawiera również fasolkę szparagową i szpecle – kluski kładzione podsmażane na maśle i posypane koperkiem.
Wśród przystawek znalazł się chłodnik z buraków, rzodkiewki, ogórka i szczypiorku, podawany z jajkiem. W ofercie są również podpłomyki z kurkami w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i Grana Padano.
W sekcji dań głównych znajduje się grillowany filet z kurczaka serwowany z kurkami w sosie śmietanowym oraz szpezlami, wątróbka z kurczaka z zieloną fasolką, pomidorem i szpeclami, a także polędwica z dorsza z warzywami z patelni oraz z kaszą bulgur. W menu jest również stek z amerykańskiego Angusa z kurkami w śmietanie, karmelizowaną marchewką, karbowanymi ziemniakami i masłem czosnkowym lub rozmarynowym do wyboru.
Shoarma, najchętniej zamawiane danie w restauracjach SPHINX, jest dostępna w dwóch nowych wersjach: z kurkami i warzywami z patelni oraz frytkami, bułką pita i sosem oraz Shoarmę wege w sosie Teriyaki z mango. To danie wegańskie, a jego podstawą są roślinne kawałki na bazie soi.
Wśród deserów pojawił się Szejk Szejka, na bazie mleka zmiksowanego z lodami, udekorowany owocami, rurkami waflowymi, drażami, polewą czekoladową oraz wiórkami czekolady.