Każdy restaurator powinien pamiętać, że kamień wodzie pitnej może być źródłem poważnych problemów zdrowotnych. Jego obecność w urządzeniach przeznaczonych do podgrzewania wody, ale również na wszelkich powierzchniach niklowanych, chromowanych oraz miedzianych wpływa też na żywotność urządzeń.
Z kamieniem mamy do czynienia w naczyniach i zbiornikach, urządzeniach gastronomicznych – jednym słowem wszędzie tam, gdzie wykorzystywana jest woda. Kamień powstaje w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, które są obecne w wodzie o dużej twardości.
Powstały kamień zaczyna być powodem wielu problemów. Zatyka rury w instalacjach i aparatach. To z kolei powoduje koszty zużycia energii. Odkładający się kamień może także zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
W lokalach gastronomicznych problem jest jednak większy i tym samym wymagana jest większa skuteczność technik i metod, które pozwolą na szybkie i skuteczne pozbycie się z kamienia.
Służą do tego specjalne odkamieniacze, takie jak skoncentrowany środek Clinex Destoner przeznaczony do usuwania kamienia z czajników, grzałek elektrycznych, ekspresów do kawy, zlewów, brodzików, jak również wszelkich powierzchni niklowanych, chromowanych, stalowych i miedzianych. Nie tylko odkamienia, ale dodatkowo nabłyszcza powierzchnie i nie przyczynia się do ich uszkodzeń. Poleca się go także do stosowania w zmywarkach gastronomicznych jako środek zapobiegający osadzaniu się kamienia.
Jak poprawnie stosować środek Clinex Destoner?
- Urządzenie napełniamy roztworem preparatu w proporcjach 30-200ml/1l wody
- Przygotowany roztwór wlewamy do urządzenia i pozostawiamy na ok. 15-30 minut
- Urządzenie podczas odkamieniania należy odstawić w trudno dostępne miejsce
- Wylewamy roztwór i płuczemy urządzenie czystą wodą
Jeżeli zakamienienie jest zbyt duże, należy czynność powtórzyć. Regularne usuwanie kamienia wydłuża żywotność urządzeń, a także pozwala na dłużej zachować ich pełną sprawność oraz funkcjonalność. Clinex Destoner ma neutralny zapach, jest wydajny i bezpieczny dla czyszczących powierzchni, jego formuła została opracowana z uwzględnieniem wymagań małych i dużych lokali gastronomicznych.