Okrągły stół jest symbolem czasu przemian demokratycznych. Służył stronie rządowej i solidarnościowej nie tylko do podejmowania decyzji i ustaleń dotyczących losów państwa, ale także po prostu do jedzenia. W dwumiesięcznych obradach brało udział kilkaset osób, które spożywały wspólne posiłki przy stołach ustawionych w kuluarach Pałacu Namiestnikowskiego (dziś Prezydenckiego) serwowane przez najlepszych wtedy kelnerów z restauracji orbisowskiej w Wilanowie. Z archiwalnych materiałów filmowych wynika, że podczas obiadu kończącego obrady Okrągłego Stołu goście zjedli „galaretkę drobiową, zupę pomidorową z ryżem, eskalop wieprzowy i na deser pączek”. To właśnie menu – uchwycone w momencie historycznym – może stać się punktem wyjścia dla wszystkich chcących świętować 30-lecie wolnych wyborów.
• Po pierwsze – w tych dniach gotujemy i jemy wyłącznie po polsku.
• Po drugie – Menu Wolności serwujemy w terminie zbliżonym do dnia 4 czerwca.
• Po trzecie i najważniejsze – jemy przy wspólnym stole – z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi, sąsiadami.
Menu Wolności może mieć charakter uroczysty, składać się kilku dań – przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Może też mieć luźny charakter spotkania w ogrodzie, wspólnego gotowania w gronie rodziny i znajomych czy pikniku. Zachęcamy wszystkich do włączenia się do naszej akcji! Przyłącz się do nas i przygotuj w ramach obchodów 4 czerwca w swojej restauracji, jadłodajni, barze, kawiarni, w swoim domu czy ogrodzie własne „Menu Wolności”. Niech to będzie dzień radości. Logo „Menu Wolności”, które można bezpłatnie pobrać z naszej strony www.menuwolnosci.pl, zaprojektował słynny artysta grafik Andrzej Pągowski.
Ambasadorami akcji Menu Wolności zgodzili się zostać m.in: Andrzej Pągowski, Agnieszka Kręglicka, Dorota Wellman, Adam Chrząstowski, Robert Makłowicz, Grzegorz Łapanowski, Piotr Kucharski, Andrzej Polan, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Maciej Stuhr. Lista ambasadorów cały czas rośnie! Akcja realizowana jest we współpracy z Urzędem Dzielnicy Warszawa Wilanów, Miastem Wrocław oraz inicjatywą FILMS for FOOD.