Starsi, ale czy gorsi? Nowe spojrzenie na rynek pracy w branży gastronomicznej.

0
2437

W ostatnim czasie zauważalny jest pewien interesujący trend w branży gastronomicznej. Jak zwrócił uwagę Maciej Rogowski, właściciel firmy Berio Consulting, coraz częściej pracodawcy poszukują do swoich restauracji i hoteli doświadczonej kadry pracowniczej, często w wieku zbliżonym do emerytalnego. Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zjawisku bliżej.

Dojrzałość jako atut

Przez wiele lat młodość była postrzegana jako największy atut w branży HoReCa. Jednak obecne czasy przynoszą zmiany w tym podejściu. Wielu pracodawców zaczęło doceniać doświadczenie i profesjonalizm starszych pracowników. Jak podkreśla Rogowski, dojrzali pracownicy często są bardziej związani z firmą, dbają o jej majątek, są punktualni i oddani marce. Ponadto, ich życiowe doświadczenie pozwala na skuteczne radzenie sobie z trudnymi sytuacjami i wyzwaniami.

Zalety dojrzałych pracowników

Dojrzałość w pracy przynosi wiele korzyści. Starsi pracownicy często są bardziej odpowiedzialni, lojalni i mają bogate doświadczenie w branży. Są też bardziej elastyczni i potrafią dostosować się do różnych sytuacji. Wielu z nich przyjmuje rolę „opiekuna” dla młodszych kolegów, służąc radą i wsparciem.

Nowy trend w branży

Wielu właścicieli restauracji i hoteli zaczęło dostrzegać korzyści płynące z zatrudniania doświadczonych pracowników. Jak zauważa Rogowski, w niektórych miastach lokale gastronomiczne z dojrzałą kadrą kelnerską przyciągają więcej młodych klientów, którzy cenią profesjonalizm i miłą atmosferę, uznając ich tym samym za osoby, które doskonale zadbają o ich pobyt w lokalu.

Podsumowanie

Trend zatrudniania doświadczonych pracowników w branży gastronomicznej jest coraz bardziej widoczny. Jak podkreśla Maciej Rogowski, dojrzałość w pracy przynosi wiele korzyści, zarówno dla pracodawców, jak i klientów. W obliczu tych zmian warto zastanowić się nad przyszłością branży i docenić wartość doświadczenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.