Stava o rynku dowozów jedzenia

0
1357
Polacy coraz chętniej korzystają z opcji zamawiania jedzenia z dowozem, wynika z raportu Stava.

W ciągu minionych dwunastu miesięcy liczba restauracji oferujących dowóz wzrosła aż o 56%, a ponad 25 milionów polaków z takiego rozwiązania korzysta. Już 20% polskich restauracji realizuje dowozy jedzenia. Według stanu na początek 2019 roku, w miastach powyżej 50 tys. mieszkańców prawie 21 tys. lokali posiadało profil na Facebook’u. Według informacji podanych na profilach social media, 4173 z nich samodzielnie lub za pośrednictwem sieci gastro-kurierów dostarcza swoje dania do klientów w domu lub biurze.

Niedziele wolne od handlu mają zauważalny wpływ na rynek dowozów jedzenia w Polsce. Przeciętnie w niedziele wolne od handlu w ciągu ostatniego roku było o 34% więcej zamówień na dowóz niż w niedziele handlowe. Różnica ta jest inna w zależności od miasta. Przykładowo w Słupsku wynosi ona 13%, a w Białymstoku aż 61%.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.