W ciągu minionych dwunastu miesięcy liczba restauracji oferujących dowóz wzrosła aż o 56%, a ponad 25 milionów polaków z takiego rozwiązania korzysta. Już 20% polskich restauracji realizuje dowozy jedzenia. Według stanu na początek 2019 roku, w miastach powyżej 50 tys. mieszkańców prawie 21 tys. lokali posiadało profil na Facebook’u. Według informacji podanych na profilach social media, 4173 z nich samodzielnie lub za pośrednictwem sieci gastro-kurierów dostarcza swoje dania do klientów w domu lub biurze.
Niedziele wolne od handlu mają zauważalny wpływ na rynek dowozów jedzenia w Polsce. Przeciętnie w niedziele wolne od handlu w ciągu ostatniego roku było o 34% więcej zamówień na dowóz niż w niedziele handlowe. Różnica ta jest inna w zależności od miasta. Przykładowo w Słupsku wynosi ona 13%, a w Białymstoku aż 61%.