Stołeczna restauracja wegańska wyróżniona certyfikatem V-Label

0
1853
Już od ponad roku prestiżowy certyfikat jakości V-Label przyznawany jest nie tylko krajowym produktom spożywczym i kosmetycznym niezawierającym surowców odzwierzęcych, ale także usługom oraz lokalom gastronomicznym oferującym kuchnię roślinną. W miniony czwartek do tego grona dołączyła wegańska restauracja Leonardo Verde z Warszawy.

Renomowanym znakiem V-Label oznaczane są żywność oraz inne produkty i usługi skierowane dla wegetarian oraz wegan. Charakterystyczny żółto-zielony symbol jest dla konsumentów istotną wskazówką przy wyborze produktów, które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, zaś dla przedsiębiorców to poświadczenie jakości ich wyrobów – pewnych i czystych pod względem składu, a także sposobu produkcji. Od maja certyfikat przyznawany jest również punktom gastronomicznym. Obecnie wyróżnienie to posiada 12 polskich lokali, m.in. należący do Malki Kafki Tel Aviv Urban Food, czy Wegeguru Michała Kicińskiego.

Źródło: Vegi Planet

W naszym kraju certyfikat V-Label otrzymało już wiele znanych firm, m.in. Dr. Oetker (dodatki do pieczenia, ciasta, desery, produkty mrożone), Sotelli (makarony bezglutenowe), czy Fanex (sosy, ketchupy, majonezy, musztardy, paluszki, marynaty). Przed dwoma miesiącami przyznano go także 27 produktom oferowanym w Biedronce, która jest bezsprzecznie największą siecią handlową w Polsce pod względem liczby sklepów (ponad 2800). W kwietniu wyróżnienie otrzymała również hotelowa restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów – jako pierwsza polska jadłodajnia serwująca potrawy zarówno wegańskie, wegetariańskie, jak i mięsne.

Od 14 czerwca również stołeczna Leonardo Verde może pochwalić się posiadaniem znaku jakości V-Label. Zlokalizowana przy ul. Poznańskiej restauracja jest pierwszą w naszym kraju, która oferuje kuchnię włoską w wydaniu roślinnym. W menu, za które odpowiada weganka Maja Wirowska, dominują awangardowe dania niezawierające cukru i glutenu (np. omlet z ciecierzycy, zupa krem z liści pokrzywy i szczawiu, czy makaron z rabarbarem, truskawkami, waniliową/kokosową śmietanką i prażonymi migdałami), a także bezglutenowe ciasta, ekologiczne wina oraz koktajle alkoholowe przyrządzane w oparciu o owoce, warzywa i zioła.

Aby otrzymać prestiżowy certyfikat V-Label, lokal zarządzany przez Małgorzatę Gursztynowicz musiał przejść audyt. W pierwszej fazie były to rozmowy z szefem kuchni i managerami restauracji, a w drugiej kontrola składników używanych do przygotowywania potraw pod kątem zawartości substancji pochodzenia zwierzęcego. Weryfikacja przebiegła pomyślnie, dzięki czemu restauracja Leonardo Verde otrzymała najlepszy możliwy prezent na swoje pierwsze urodziny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.