Świąteczne menu firmowe z efektem wow

0
1097
Fot.: Materiały prasowe Airport Hotel Okęcie

Tradycja, zmieniające się trendy, chęć poznawania nowych smaków – to wyzwania, z jakimi coraz częściej muszą sobie radzić menadżerowie odpowiadający za organizację świątecznych spotkań firmowych. Jak sprostać kulinarnym oczekiwaniom pracowników, przełożonych czy kontrahentów i przygotować firmową wigilię, na której połączy się ogień z wodą i zapewni pełnię doznań smakowych w myśl klasycznego przekazu „przez żołądek do serca”?

Dariusz Jarzębowski, zastępca Dyrektora Gastronomii w Airport Hotel Okęcie w Warszawie, radzi by w tym wypadku zwrócić uwagę na oferty hoteli, które słyną z dobrej kuchni.

 – Hotele takie jak nasz, obsługujące klientów biznesowych i pracujące ze środowiskiem interkulturowym, mają zawsze bardzo przemyślane i doskonale skomponowane menu. Smaczne, polskie, tradycyjne, świąteczne dania, jakimi chcemy się chwalić i karmić naszych gości, łączą się z nowinkami proponowanymi przez kreatywnych szefów kuchni. Nasze tegoroczne świąteczne menu, które proponujemy osobom chcącym zorganizować firmowe spotkanie w Airport Hotel Okęcie lub zamówić u nas catering dla firmy lub do domu pachną i smakują tradycyjnym barszczykiem z uszkami, zupą grzybową, pierogami z kapustą i grzybami, ale także różnorodnymi wariacjami na temat doskonale wpisującymi się świąteczny klimat, choć zaskakującymi w smaku. I tu polecam absolutną ucztę dla zmysłów – skomponowane przez wirtuozów naszej kuchni czarne pierogi z dorszem i sosem szafranowym, uszka z kaczką w korzennym sosie pomarańczowym czy kaszę pęczak z leśnymi grzybami i korzennymi warzywami, którą pokochają wegetarianie – dodaje Dariusz Jarzębowski.

Menu świąteczne musi być wyjątkowe

Większość z nas nie wyobraża sobie, by podczas świąt nie pachniało polską tradycją, którą wynieśliśmy z domu naszych rodziców i dziadków, a więc grzybami i kapustą. Podobnie Marcin Suchenek i Sebastian Kornacki – szefowie kuchni w Airport Hotel Okęcie, którzy uwielbiają tradycyjne smaki polskich potraw bożonarodzeniowych, choć nie ukrywają, że bardzo lubią je serwować w nowych wersjach. – Zawsze dobieramy menu świąteczne tak, by gość mógł popróbować klasycznych potraw świątecznych polskiej kuchni oraz skosztował wariacji na ich temat. W tym roku opracowaliśmy kartę, do której wprowadziliśmy kilkanaście propozycji tradycyjnych i zupełnie nowych dań świątecznych, z myślą o osobach, które – podobnie jak my – lubią kulinarne odkrycia. A dla klientów grupowych, którzy zorganizują u nas świąteczne spotkania wigilijne dla swoich pracowników bądź kontrahentów skomponowaliśmy trzy atrakcyjne cenowo propozycje zestawów wigilijnychmówi Marcin Suchenek.

Przystawki, dania główne i desery

Jeśli chodzi o przystawki, na świąteczny stół za sprawą ekipy Airport Hotel Okęcie trafią m.in. śledź bałtycki marynowany w burakach, koprze, gorczycy z Dijon podany z sałatką z selera i zielonego jabłka, tatar z marynowanego śledzia, mus z wędzonego pstrąga z koperkiem i świeżym ogórkiem, czy ubóstwiany przez miłośników dobrej kuchni pasztet z kaczki, podawany w towarzystwie gruszki z anyżem z sosem żurawiną. Wśród zup włączonych do świątecznej oferty hotelu, które można zamawiać także w ramach usługi cateringowej do domu, zaproponowano klasyki takie jak czerwony barszcz z uszkami, grzybową z warzywami korzennymi i grzankami, krem z białych warzyw z oliwą borowikową, a także consome grzybowe z brandy i warzywami i krem z dyni z aromatem przypraw korzennych.

– W bogatej karcie świątecznych dań głównych mamy potrawy mięsne i bezmięsne, w tym wariacje na temat karpia, np. terinę z karpia z bakaliami z kremowym sosem koniakowym, filet z karpia w tempurze z majonezowym sosem grzybowym, kulebiak z karpia z porami na sosie piernikowym z marchewką glazurowaną na miodzie i ziemniakami z wody. Prócz tego polecam również pyszne pieczone udka z kurczaka z tymiankiem i imbirem, marynowany w ziołach schab z sosem pieczeniowym, parowany filet dorsza z sosem cytrynowo – kaparowym, kulebiak z sosem grzybowym, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi z okrasą z cebuli i pieczone pierogi z łososiem – wymienia Sebastian Kornacki i dodaje, że świąteczne menu dostępne jest już na stronie www hotelu, a pierwsi smakosze już dzwonią i rezerwują miejsca. 

Jeszcze większego efektu wow na miejscu w hotelu może dodać usługa live cooking. Chcąc zapewnić pracownikom wyjątkowe doświadczenia podczas firmowej wigilii, decyduje się na nią coraz więcej menadżerów.

Airport Hotel Okęcie**** działa od 2001 roku i mieści się w Warszawie, 800. metrów od lotniska, przy ul. ul. Komitetu Obrony Robotników 24. Posiada 263 pokoi, z 515 miejscami noclegowymi. Hotel specjalizuje się w ofercie biznesowej, MICE, dysponuje imponującym centrum konferencyjno-eventowym, na które składa się: 17 sal konferencyjnych o powierzchni 2200 m2. Jego znakiem rozpoznawczym jest doskonała kuchnia, której specjałów kosztować można w pięciu punktach gastronomicznych: restauracjach, barach i czekoladziarni rozlokowanych w różnych częściach hotelu. Do dyspozycji Gości ponadto są Centrum fitness oraz Centrum Wellness, bezpłatny Shuttle bus na lotnisko i z powrotem. Infrastruktura, zaplecze, wyposażenie hotelu, a także zgrany zespół profesjonalistów wykonujących swoją pracę z pasją, umożliwiają realizację każdego wydarzenia biznesowego. Strona www: https://airporthotel.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.