Święta Bożego Narodzenia: 3 wskazówki dla kuchni profesjonalnych

0
1105

Firmowe wigilie i rodzinne kolacje – co dla jednych jest najpiękniejszym czasem w roku, dla kucharzy oznacza przede wszystkim jedno: ogrom pracy. W czasie świąt prawie wszystkie restauracje pracują na najwyższych obrotach, a dni w kuchni są stresujące i długie. Zapytaliśmy Daniela Sielickiego, National Corporate Chef w firmie RATIONAL, jakie wskazówki ma dla nas na czas świąteczny.  

Panie Sielicki, przez 20 lat pracował Pan w branży gastronomicznej, więc doskonale Pan wie, jak wygląda codzienność w kuchni w czasie przedświątecznym. Co poradziłby Pan swoim kolegom po fachu?

Czas okołoświąteczny jest wyjątkowy, w tym okresie należy umiejętnie wykorzystywać każdą minutę. Jeśli tylko miałem taką możliwość, przyrządzałem potrawy w nocy. Dziś szczegółowo wyjaśniam moim klientom funkcje gotowania w nocy w SelfCookingCenter, a także w VarioCookingCenter. Opcja „Pieczenie w nocy” w piecu konwekcyjno-parowym doskonale sprawdza się w przypadku przyrządzania różnych rodzajów mięsa i drobiu, takich jak kaczki, gęsi, pieczenie wołowe czy pieczenie z chrupką skórką. Firmy, które posiadają dodatkowo nasz VarioCookingCenter, mogą jeszcze wydajniej wykorzystywać czas w nocy, ponieważ również w tym urządzeniu możliwe jest gotowanie i duszenie w nocy, np. wołowiny, gulaszu z dziczyzny czy zrazów wołowych. Dla mnie znaczące korzyści to nie tylko oszczędność czasu, ale również jakość potraw wynikająca z delikatnego procesu przyrządzania. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Ograniczeniu ulega również utrata masy produktów oraz straty przy krojeniu.

Oznacza to, że zaleca Pan wcześniejsze przygotowanie potraw?

Tak, w okresie bożonarodzeniowym jest to w każdym przypadku rozsądne. Gdy potrawy są produkowane wcześniej i błyskawicznie schładzane, ich wysoka jakość utrzymuje się przez wiele dni. W SelfCookingCenter dostępna jest funkcja Finishing, za pomocą której na krótko przed zaserwowaniem potraw można dokończyć ich przyrządzanie na talerzach. Działa to również w przypadku bufetów – wstępnie wyprodukowanych, schłodzonych i przyrządzonych w pojemnikach.

Panie Sielicki, serdecznie dziękuję za te cenne sugestie. Na koniec, czy ma Pan sekretną wskazówkę dla czytelników?

– Nie sądzę, aby była to prawdziwie sekretna wskazówka – ale moim zdaniem istotne jest, aby w przypadku stresującej pracy w kuchni w okresie świątecznym nie zaniedbać uroczystej atmosfery. Mały upominek dla zespołu w dzień świąteczny lub kolędy w radio mogą być w tym pomocne. Ale również nasz SelfCookingCenter oferuje coś wyjątkowego: jako dzwonek w urządzeniu można ustawić specjalną melodię bożonarodzeniową. Film instruktażowy można znaleźć na naszym kanale YouTube: https://youtu.be/BQfuXauZa0Q

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.