Krakowski Mikser Kulinarny zainicjował tegoroczną odsłonę wyjazdowych wydarzeń edukacyjnych dla uczniów szkół i klas gastronomicznych. Pokaz kulinarny poprowadził Łukasz Cichy – szef kuchni popularnej restauracji Biała Róża w Krakowie, który zaprezentował dania z wykorzystaniem kaczki i perliczki.
Przedstawiciele firmy Drosed – partnera spotkania – poprowadzili natomiast prelekcję na temat drobiu. Uczestnicy mogli poszerzyć wiedzę z zakresu poszczególnych gatunków ptactwa hodowlanego, takich jak kaczka barbarie, perliczka czy kurczak kukurydziany i zagrodowy.
Dla uczestników biorących udział w spotkaniu czekały upominki, m.in. odzież kuchenna przygotowana przez partnera programu – firmę ChemaN, a także książki „100 receptur na 100 lat niepodległości”.
Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej prowadzony przez Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie początkującym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”).
Więcej na temat zmian w edukacji młodych adeptów sztuki kulinarnej można dowiedzieć się z ostatniej audycji z cyklu „Klub Szefów Kuchni”.
4