Sebastian Giraldo Makovej z Budapesztu zdobył tytuł Międzynarodowego Mistrza Sommelierów, ale krajowy tytuł padł łupem naszego rodaka, Tomasza Żaka ze stołecznego Kontaktu, który zajął również drugie miejsce w konkursie międzynarodowym. Bartosz Nowakowski, z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa, zajął miejsce trzecie.
Impreza, organizowana przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, odbyła się w stołecznym Airport Hotel Okęcie. Po szkoleniach i degustacjach, trzech finalistów spotkało się na scenie w niedzielę, 28 maja. W nowym formacie zawodów, wszystko odbywało się w języku angielskim, z sędziami komplikującymi zadania uczestnikom.
Tomasz Kolecki, Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
Tegoroczne, 22-gie już Mistrzostwa Polski Sommelierów, odbyły się w formule międzynarodowej. Dzięki takiemu rozwiązaniu zawodnicy konkurowali na poziomie, z którym najlepsi z nich w przyszłości będą mieli okazję się zetknąć na zawodach rangi europejskiej lub światowej. Słuchając i czytając recenzje uczestników i obserwatorów, pomysł okazał się „strzałem w dziesiątkę”, i z niecierpliwością czekamy na jesienne zawody dla młodych sommelierów, które odbędą się w identycznej formule.
W finale, zawodnicy musieli w ciemno zidentyfikować wina, a następnie sprostać wyzwaniom praktycznym w obszarze serwisu, gdzie kluczową rolę odegrała zarówno umiejętność delegowania zadań, jak i zarządzania czasem. W tych elementach Makovej i Żak pokazali swoje najlepsze strony.
Tomasz Żak, obecnie Najlepszy Polski Sommelier Roku 2023, zadziwił jurorów swoją wiedzą o winach oraz eleganckim serwisem. Mimo iż na przeszkodzie stanął mu limit czasu podczas prowadzonych konkurencji, zdobył tytuł najlepszego sommeliera w Polsce.
Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 przeszły do historii jako największe i najlepiej zorganizowane, a polscy zawodnicy udowodnili, że stoją na najwyższym, międzynarodowym poziomie.