Tomasz Żak zdobywa tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2023 [zdjęcia]

0
1760
Fot.: Horeca Business Club

Sebastian Giraldo Makovej z Budapesztu zdobył tytuł Międzynarodowego Mistrza Sommelierów, ale krajowy tytuł padł łupem naszego rodaka, Tomasza Żaka ze stołecznego Kontaktu, który zajął również drugie miejsce w konkursie międzynarodowym. Bartosz Nowakowski, z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa, zajął miejsce trzecie.

Impreza, organizowana przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, odbyła się w stołecznym Airport Hotel Okęcie. Po szkoleniach i degustacjach, trzech finalistów spotkało się na scenie w niedzielę, 28 maja. W nowym formacie zawodów, wszystko odbywało się w języku angielskim, z sędziami komplikującymi zadania uczestnikom.

Tomasz Kolecki, Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
Tegoroczne, 22-gie już Mistrzostwa Polski Sommelierów, odbyły się w formule międzynarodowej. Dzięki takiemu rozwiązaniu zawodnicy konkurowali na poziomie, z którym najlepsi z nich w przyszłości będą mieli okazję się zetknąć na zawodach rangi europejskiej lub światowej. Słuchając i czytając recenzje uczestników i obserwatorów, pomysł okazał się „strzałem w dziesiątkę”, i z niecierpliwością czekamy na jesienne zawody dla młodych sommelierów, które odbędą się w identycznej formule.

Fot.: Horeca Business Club

W finale, zawodnicy musieli w ciemno zidentyfikować wina, a następnie sprostać wyzwaniom praktycznym w obszarze serwisu, gdzie kluczową rolę odegrała zarówno umiejętność delegowania zadań, jak i zarządzania czasem. W tych elementach Makovej i Żak pokazali swoje najlepsze strony.

Tomasz Żak, obecnie Najlepszy Polski Sommelier Roku 2023, zadziwił jurorów swoją wiedzą o winach oraz eleganckim serwisem. Mimo iż na przeszkodzie stanął mu limit czasu podczas prowadzonych konkurencji, zdobył tytuł najlepszego sommeliera w Polsce.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 przeszły do historii jako największe i najlepiej zorganizowane, a polscy zawodnicy udowodnili, że stoją na najwyższym, międzynarodowym poziomie.

Tomasz Kolecki, Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
Tegorocznym gospodarzem mistrzostw i ich partnerem technicznym po raz pierwszy był Hotel Airport Okęcie w Warszawie. Z przyjemnością muszę wyrazić słowa najwyższego uznania zarówno dla kadry zarządzającej, jak i personelu. Stanęli na wysokości zadania w stu procentach, i z pewnością będziemy chcieli kontynuować naszą współpracę w przyszłości, przy kolejnych zawodach i wydarzeniach organizowanych przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Fot.: Horeca Business Club
Fot.: Horeca Business Club
Fot.: Horeca Business Club
Fot.: Horeca Business Club

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.