W dniu otwarcia sekcji zostanie zaprezentowany film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” Anga Lee’a, a kolację zaserwuje Wojciech Modest Amaro – zdobywca pierwszej polskiej Gwiazdki Michelin.
W niedzielę będzie można obejrzeć film “Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” reżyserii Gillesa de Maistre’a. Dzieło jest portretem jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Tego wieczoru swoje menu zaprezentuje Kurt Scheller wraz z Robertem Skubiszem.
16 lipca inspiracją do kolacji będzie seans “Kubańskie historie”, a znany ze szklanego ekranu kucharz i restaurator Robert Sowa przedstawi menu nawiązujące właśnie do kuchni kubańskiej.
Podczas przedostatniego dnia sekcji widzowie przeniosą się do Izraela dzięki seansowi „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” reżyserii Rogera M. Sherman, a kolację w stylu aszkenazyjskim przygotuje Marcin Popielarz.
Finałowego wieczoru będzie można podziwiać obraz Emily Railsback – „Wino we krwi”, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale, który zainspirował Justynę Słupską-Kartaczowską do stworzenia menu nawiązującego do kuchni gruzińskiej.
Podczas Kina Kulinarnego wszystkie kolacje będą serwowane ze specjalne dobranymi winami, a także dostępne w wersji wegetariańskiej.
Więcej informacji znajdą Państwo na stronie internetowej www.transatlantyk.org w zakładce Kino Kulinarne.
Dobre kino i jeszcze lepsze jedzenie? Czy może być lepsze połączenie? O Kinie Kulinarnym wiecie już wszystko, więc nie zwlekajcie tylko kupcie bilety na https://t.co/slVElCnWVd. #transatlantykfestival #transatlantyk #kinokulinarne #lodz #kochamlodz #film #kino #gotowanie #kuchnia pic.twitter.com/IulTxRyRAT
— Transatlantyk (@Transatlantyk20) June 24, 2018