Mistrzowie kuchni przyrządzą potrawy inspirowane filmami

0
1098
W najbliższy piątek w Łodzi rozpocznie się Transatlantyk Festival, posiadający sekcję Kina Kulinarnego, trwającą od 14 do 18 lipca i przygotowaną we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. W ramach projektu organizatorzy zapraszają uczestników na filmy związane z tematyką kulinarną, a następnie na kolacje inspirowane seansami, przygotowane przez najlepszych szefów kuchni w Polsce.

W dniu otwarcia sekcji zostanie zaprezentowany film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” Anga Lee’a, a kolację zaserwuje Wojciech Modest Amaro – zdobywca pierwszej polskiej Gwiazdki Michelin.

W niedzielę będzie można obejrzeć film “Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” reżyserii Gillesa de Maistre’a. Dzieło jest portretem jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Tego wieczoru swoje menu zaprezentuje Kurt Scheller wraz z Robertem Skubiszem.

16 lipca inspiracją do kolacji będzie seans “Kubańskie historie”, a znany ze szklanego ekranu kucharz i restaurator Robert Sowa przedstawi menu nawiązujące właśnie do kuchni kubańskiej.

Podczas przedostatniego dnia sekcji widzowie przeniosą się do Izraela dzięki seansowi „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” reżyserii Rogera M. Sherman, a kolację w stylu aszkenazyjskim przygotuje Marcin Popielarz.

Finałowego wieczoru będzie można podziwiać obraz Emily Railsback – „Wino we krwi”, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale, który zainspirował Justynę Słupską-Kartaczowską do stworzenia menu nawiązującego do kuchni gruzińskiej.

Podczas Kina Kulinarnego wszystkie kolacje będą serwowane ze specjalne dobranymi winami, a także dostępne w wersji wegetariańskiej.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie internetowej www.transatlantyk.org w zakładce Kino Kulinarne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.