Treinta y Tres – drugą restauracją w Olivii Star

0
1710

Nie minął jeszcze miesiąc od otwarcia Arco, a na 33. piętrze Olivii Star została otwarta druga restauracja Treinta y Tres (od hiszpańskich słów oznaczających trzydzieści trzy). Dania w niej oferowane są przygotowywane przez wybitnych kucharzy restauracji Arco, jednak restauracja oferuje przystępną w cenach kuchnię śródziemnomorską w zdecydowanie mniej formalnym charakterze.

Otwierając Arco by Paco Pérez inwestor już miesiąc temu zapowiedział otwarcie również drugiego konceptu gastronomicznego na 33. piętrze najwyższego w Polsce Północnej budynku. Jak mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu Olivia Star Top otwierana nowo restauracja Treinta y Tres to propozycja dla wszystkich, którzy na co dzień szukają najwyższej klasy gastronomii, jednak w wydaniu mniej oficjalnym niż w sąsiedniej restauracji Arco:

– Używając metafory – wyjście do Arco, możemy porównać z wizytą w operze lub filharmonii, Treinta y Tres to koncert zagrany przez tych samych wybitnych muzyków, ale repertuar i atmosfera mniej formalna. To miejsce, do którego można przyjść na biznesowy lunch czy kolację w gronie przyjaciół. Również pod względem cenowym restauracja oferuje szerszy wachlarz cen, ponieważ ceny hiszpańskich przekąsek rozpoczynają się już od 20 zł. Restauracja pod względem jakości kuchni, nie odstępuje Arco. – mówi Rafał MarcyniukRóżni się charakterem i odmiennym podejściem do celebracji posiłku.

Nad ofertą gastronomiczną restauracji czuwa ten sam zespół utytułowanych mistrzów, co w restauracji Arco, jednak nie jest to gastronomia z rodzaju autorskiej sztuki fine dining. Potrawy są również przygotowywane z wykorzystaniem świeżych produktów, sprowadzanych codziennie z całego świata.

– Jesteśmy stałymi rezydentami gdańskiego lotniska, z którego codziennie odbieramy świeże ryby, owoce i owoce morza, sprowadzane przez zaufanych dostawców, w kilku krajach Europy – mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivii Star Top. Czasem nad ranem telefonicznie jesteśmy informowani przez rybaków z Hiszpanii, że udało im się złowić wyjątkowy gatunek ryby i już o 9 odbieramy je z terminala cargo w Rębiechowie.

Treinta y Tres otwarta będzie codziennie z wyłączeniem poniedziałków. Od wtorku do niedzieli w godzinach 12.00-15.00 dostępne jest menu lunchowe, a kolacje oferowane są w godzinach 17.00-22.00.

– Treinta y tres stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie miłośników jakościowej kuchni na zachwycające miejsce, położone w miejscu, które zapewnia nam zachwycający widok z perspektywy 140 metrowego budynku– dodaje Krzysztof DembekMa być miejscem, w którym z przyjemnością zjemy lunch, biznesową kolację, ale także spotkamy się w gronie przyjaciół.

Wnętrza restauracji przygotowane zostały przez Tarruella Trenchs Studio z Barcelony, tę samą, która była odpowiedzialna za wnętrza Arco by Paco Pérez. Mają przywodzić na myśl śródziemnomorskie ciepło i blask. Zostały przygotowane z wykorzystaniem jasnych barw sprowadzanego z Hiszpanii kamienia, a także drewna orzechowego.

Jedną z kluczowych części restauracji jest wyjątkowy bar, czekający na gości na wejściu na 33 kondygnację Olivii Star. Jego charakter został przygotowany w sposób, który już od wejścia buduje pozytywne emocje, zaprasza do interakcji i pobudza. Z tego powodu został umieszczony centralnie. Wokół niego na gości czekają krzesła, a lustrzany sufit potęguje podniebne wrażenia czekające na każdego, kto da się zaprosić do skosztowania oferty baru.

– Do jego prowadzenia zaprosiliśmy najlepszego specjalistę w Polsce, Karola Onyszko, który odpowiadał za dobór alkoholi, jak i stworzenie wyjątkowej karty autorskich koktajli, inspirowanych najwyższymi budynkami świata – mówi Krzysztof Dembek. Za wieloma alkoholami sprowadzonymi do baru przez Karola Onyszko kryje się niejedna fascynująca historia, o której barmani z chęcią opowiadają gościom. Zależy nam, aby bar przyciągał i oferował jedyne w swoim rodzaju wrażenia wysoko ponad ziemią.

– Kiedy tylko dowiedziałem się, że Paco Pérez będzie otwierał restaurację w Olivii Star, to postanowiłem, że bar, nie może oferować czegoś mniej prestiżowego niż kuchnia.- mówi Karol OnyszkoOferta, którą przygotowaliśmy obejmuje koktajle oraz kolekcję mocniejszych alkoholi sprowadzonych tylko dla nas. Poza klasyczną ofertą dysponujemy kolekcją japońskiej whisky, katalog wyselekcjonowanych ginów i wódek. Każdy wprowadzany do karty koktajl ma swoją historię i właśnie nimi dzielimy się z naszymi gośćmi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.