Tylko połowa stołówek uniwersyteckich uwzględnia w ofercie potrzeby osób na diecie roślinnej

0
1081

Kolejny raport RoślinnieJemy skupia się na dostępności dań roślinnych w stołówkach i bufetach działających przy największych uniwersytetach w Polsce. Z jego analizy wynika, że tylko połowa miejsc bierze w swojej ofercie pod uwagę potrzeby studentów rezygnujących, lub ograniczających spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Według raportu Mintel z 2017 roku, około 10-11% młodych Polaków w wieku 18-24 lat określa się jako weganie lub wegetarianie. Jednocześnie, z sondażu przygotowanego w przez Panel Ariadna na zlecenie RoślinnieJemy wynika, że w tej samej grupie wiekowej aż 71% osób zdarza się wybierać dania bezmięsne jedząc poza domem, z tego 4,2% wybiera je zawsze.

To właśnie pokolenie Z przykłada dużo większą wagę do etycznej produkcji spożywanej żywności i sprawia, że stołówki na całym świecie zaczynają uwzględniać w swoich ofertach dania inne, niż zdominowane przez mięso. Portugalia doczekała się pierwszego prawnego zapisu wymagającego wprowadzenia roślinnych opcji do oferty stołówek działających przy instytucjach państwowych, a uniwersytet w Coimbrze zakazał serwowania dań z wołowiny w ramach walki ze zmianami klimatycznymi. W większości dużych polskich miast nie jest już problemem znalezienie lokalu serwującego roślinne posiłki, jednak okazuje się, że oferta znacznej części kantyn studenckich znacząco odbiega od globalnych trendów, a studentom często pozostaje przygotowanie własnych posiłków w domu.

Są jednak lokale, które aktywnie reagują na zmieniające się potrzeby konsumentów. W czołówce rankingu znalazły się cztery krakowskie bistra: Bistro Kwant w Bibliotece Jagiellońskiej, Bistro 4mat na kampusie Uniwersytetu Jagiellońskiego, stołówka Akademii-Górniczo Hutniczej oraz Obieżyświat Resto Bar – również obsługujący głównie studentów AGH. W tych lokalach znajdziemy najszerszą ofertę ciepłych dań roślinnych, w tym alternatyw mięsa, warzywnych burgerów czy dań jednogarnkowych.

Dociera do nas coraz więcej głosów studentów i pracowników naukowych, którzy nadal mają kłopot ze zjedzeniem roślinnych posiłków na swoich uczelniach, dlatego postanowiliśmy sprawdzić dostępność opcji roślinnych w kantynach studenckich. – mówi Sabina Sosin, Head of People and Development kampanii RoślinnieJemy.

Większość wytycznych żywieniowych publikowanych w czasopismach naukowych podkreśla potrzebę eliminacji mięsa z diety, przede wszystkim czerwonego lub przetworzonego oraz ograniczenia pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego. – tłumaczy lek. Alicja Baska z Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

Pomimo kilku dobrych przykładów, dostępność roślinnej oferty w polskich stołówkach uniwersyteckich jest w dalszym ciągu mocno ograniczona, a większość dań opiera się na produktach takich jak kotlety sojowe, czy burgery z kaszy lub fasoli, które w dobie rosnącej popularności zaawansowanych technologicznie alternatyw mięsa (np. Beyond Burger, linia Lindy McCartney) aż proszą się o zastąpienie czymś bardziej urozmaiconym. Problemem jest również w dalszym ciągu odpowiednie zbilansowanie posiłków tak, aby dostarczały konsumentom wszystkich potrzebnych wartości odżywczych.

Mamy nadzieję, że uczelnie – miejsca, których nadrzędnym celem jest przekazywanie wiedzy naukowej kolejnym pokoleniom – dostrzegą potrzebę zmian i już niedługo każdy student będzie miał możliwość zamówienia między zajęciami roślinnego posiłku. – podsumowuje Sosin.

Raport można pobrać pod tym linkiem:
https://roslinniejemy.org/ebooki/stoowki-studenckie-dostepno-opcji-rolinnych

Celem kampanii RoślinnieJemy jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych,
właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Swoje działania RoślinnieJemy opiera na badaniach rynku, społecznych ankietach oraz rzetelnej wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych światowych trendów.

Twórcy kampanii zapraszają na drugą konferencję biznesową Plant-Powered Perspectives poświęconą trendom roślinnym na rynku spożywczym, która odbędzie się 3-4.10.2019 w Warszawie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.