Venturis HoReCa tworzy grupa profesjonalistów, którzy połączyli swoje siły, wiedzę, ekspertyzę i pomysły w celu zoptymalizowania kosztów funkcjonowania branży HoReCa poprzez ograniczanie odpadów spożywczych. Wspólnie opracowali KuMin.Sys, który ma wspierać monitoring i planowanie działań kuchni restauracyjno-hotelowych w celu ograniczania skali odpadów spożywczych.
Głównym zadaniem Venturis HoReCa jest tworzenie i realizacja strategii OPOS, czyli optymalizacja kosztów operacyjnych i ograniczanie skali odpadów spożywczych. Opiera się ona na 6 etapach, w których istotną rolę pełni właśnie system IT o nazwie KuMin.Sys. W procesie strategicznym ograniczania ilości odpadów istotne jest osiągnięcie spójności oraz kompleksowości działań. Ostatecznym celem jest optymalizacja kosztów operacyjnych i poprawa wyniku finansowego. Do tego niezbędny jest rzetelny i wiarygodny, ciągły pomiar skali oraz zakresu odpadów spożywczych i marnotrawstwa, usprawnienie planowania zakupów, menu i organizacji pracy.
W celu uzyskania pozytywnych efektów konieczne jest zatem sformułowanie konkretnych działań usprawniających. Sukces, czyli efektywne wdrożenie w życie strategii, opiera się na rzetelnych danych pozwalających na ocenę przed i po wprowadzeniu zmian oraz silnym liderze procesu. Jednym z kluczowych czynników sukcesu jest zaangażowanie w proces strategiczny możliwie jak największej liczby pracowników. Proces strategiczny opiera się z kolei na 3 kluczowych filarach: przywództwie, poczucie współodpowiedzialności oraz zaangażowania.
Venturis HoReCa zajmuje się również konsultingiem, który ma na celu formułowanie wspólnie z klientami strategii i planów ograniczania odpadów spożywczych oraz wdrożenia konkretnych pomysłów usprawniających oraz ograniczających skalę strat i marnotrawstwa żywności.
Promocja nawet najciekawszego produktu czy najlepszej usługi jest niezwykle trudna. Właśnie dlatego organizator konferencji biznesowych Hotel Meeting i Gastro Meeting wychodzi z inicjatywą dla tych firm, które dostarczają innowacyjne rozwiązania dla sektora hotelarskiego i gastronomicznego, wszak to właśnie na nich opiera się rozwój tych branż. Konkurs „The Best Innovation” ma w swoim założeniu pomóc wypromować nowy produkt lub usługę.
Jeśli więc jesteś producentem lub dystrybutorem działającym w sektorze hotelarskim bądź gastronomicznym – zgłoś się do konkursu i przekonaj organizatora, dlaczego Twój produkt / usługa jest innowacyjna i wyjątkowa. Spośród wszystkich zgłoszeń kapituła „The Best Innovation” wybierze najciekawsze pomysły i nagrodzi je pakietem sponsorskim, w skład którego wchodzi między innymi: bezpłatne stoisko, udział w spotkaniach z kupcami oraz możliwość prezentacji produktu na sali konferencyjnej podczas konferencji.
Zgłoszenia prosimy kierować poprzez formularz kontaktowy!