W Bostonie powstała pierwsza na świecie w pełni zautomatyzowana restauracja

0
2246
To miało być kwestią czasu, ale Amerykanie postanowili zdystansować azjatycką konkurencję i stać się pierwszymi, którzy otworzą restaurację opartą w pełni na automatyce oraz robotyce. Pomysłodawcami tego absolutnie nowatorskiego konceptu są czterej studenci z Massachusetts Institute of Technology, a także szef kuchni Daniel Buhlud, którzy mogą już pochwalić się gwiazdką Michelin.

Kuchnia w restauracji o wiele mówiącej nazwie Spyce wyposażona jest w siedem niezależnych jednostek, które umożliwiają błyskawiczne przygotowanie zdrowej żywności. Klientom pozostaje jedynie kompozycja potrawy w elektronicznym menu. Wskazane na ekranie składniki wędrują następnie do jednego z automatów perkusyjnych, po czym zostaną przygotowane do spożycia. Jedynymi ludźmi, którzy (jeszcze) pracują w bostońskiej restauracji są dwaj kucharze. Ich zadaniem jest wyłącznie przygotowywanie składników do gotowania, a także dekoracja potraw.

Otwarta kuchnia pozwala klientom obserwować, w jaki sposób ich zamówienie jest realizowane przez urządzenia. Do podgrzania jedzenia wykorzystywana jest indukcja magnetyczna, a po każdym zamówieniu płyty automatycznie się płukają. Roboty kuchenne przygotowują dania jako „szef kuchni” i co ciekawe, pierwsi goście cenią sobie smak tych potraw.

Niedawno poinformowano także, że Sony i Carnegie Mellon University zamierzają połączyć siły w celu gruntownego zbadania sztucznej inteligencji mogącej znaleźć zastosowanie w kuchni. Być może zatem już na przestrzeni kilku najbliższych nastąpi prawdziwa rewolucja, której efekty mogą być opłakane dla setek tysięcy ludzi zatrudnionych w sektorze gastronomicznym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.