Cały koncept projektu opiera się na tym, aby lokal był w jak największym stopniu przyjazny środowisku. Sam wystrój jest prosty i stworzony z materiałów pochodzących z recyklingu. Zarówno oryginalne ściany, kubeczki, akcesoria, jak i zastawa powstały z przetworzonych opakowań Tetra-Pak. Główny element wystroju, długi szeroki stół, został zrobiony z materiału recyklingowego fińskiej firmy Durat.
Serwowane potrawy są w pełni zdrowe i przyrządzane z ekologicznych, sprawdzonych produktów od najlepszych lokalnych dostawców. W Zero Waste Bistro, jak sama nazwa wskazuje, nic nie może się zmarnować. Zużyte talerze, kubki, serwetki trafiają do ponownego recyklingu, a resztki jedzenia nie są wyrzucane do kosza, lecz umieszczane w specjalnym kompostowniku.
Restauracja mieszcząca się na Manhattanie była inspirowana już istniejącą, helsińską. Nowojorski projekt stworzyli Linda Bergroth i Harri Koskien. Jest to pierwsza w tym rejonie USA tak innowacyjna inwestycja, charakteryzująca się obiegiem zamkniętym. Twórcy mają nadzieję, że inne lokale także podchwycą ten trend i wspólnie zadbają o ekologiczną przyszłość naszej planety.