Wartość rynku dostaw w gastronomii

0
1689

2020 rok był rekordowy dla dostaw posiłków. Rynek dowozów jedzenia był wart prawie 9,5 mld zł i w porównaniu do 2019 roku urósł aż o 42%. Prognozy firmy STAVA zakładają, że w latach 2021-2022 nastąpi korekta rynku i powróci on na ścieżkę dwucyfrowego wzrostu w 2023 roku. W 2025 roku cały rynek dowozów będzie wart ponad 10,26 mld zł.

Fot.: Stava

Konsumenci cały czas przede wszystkim zamawiają posiłki dzwoniąc do restauracji. Zamówienia online stanowią ok. 24% całego rynku. Jednakże, w najbliższych latach udział tego rodzaju zamówień cały czas będzie dynamicznie rosnąć, osiągając w 2025 roku 55%.

Fot.: Stava

Według szacunków, największym graczem na rynku zamówień pozostaje Pyszne.pl, z ponad 40-procentowym udziałem w rynku. Drugim największym kanałem zamówień online są strony własne lokali gastronomicznych (34%). UberEats zamyka podium, z wynikiem 14% udziałów w rynku zamówień online. Glovo, marka, która latem 2020 zastąpiła na polskim rynku PizzaPortal. pl, ma 8% udziałów w rynku zamówień internetowych.

Fot.: Stava

Średnia wartość zamówienia posiłków z dowozem w 2020 roku wyniosła 57,77 zł. To o 10,1% więcej niż rok wcześniej. W porównaniu do 2017 roku natomiast, średnia wartość rachunku w dostawie wzrosła o 17,6%. Oznacza to, że trend wzrostowy jest trwały i wyraźny oraz, że utrzymał się pomimo trudnej sytuacji ekonomicznej związanej z pandemią.

Fot.: Stava

W ciągu roku obserwowaliśmy wyraźne, choć nie diametralne, wahania w średniej wartości zamówienia posiłków z dowozem. W okresach, w których gastronomia działała wyłącznie na wynos lub w dostawie średnia cena zamówienia była wyższa od całorocznej średniej, by w okresach bez lockdownu spadać zauważalnie poniżej poziomu 57,77 zł. Odchylenia od całorocznej średniej wartości zamówienia wyniosły 3,46% dla pierwszego lockdownu oraz 3,18% dla drugiego lockdownu.

Fot.: Stava

Średnia cena zamówienia posiłku z dowozem różni się w zależności od miasta. Różnica między miastem z najwyższą średnią kwotą rachunku z dostawą (Warszawa) a najniższą (Siedlce) wynosi aż 25,72 zł. Do miast, w których średnia cena zamówienia są najwyższe należą Warszawa, Katowice i Legnica. Natomiast najniższe średnie kwoty odnotowaliśmy w Siedlcach, Łomży i Supsku.

W dużych aglomeracjach miejskich widać również znaczące różnice w średniej cenie zamówienia z dowozem między poszczególnymi dzielnicami. Najwyraźniejsza różnica – aż 28,64 zł – jest widoczna w Warszawie. O ok. 10 zł różni się średni rachunek z dostawą między łódzką Retkinią a Chojnami. W Szczecinie natomiast różnica między Prawobrzeżem a Lewobrzeżem wynosi ok. 4 zł. Różnice są również zauważalne w Krakowie
i Bydgoszczy.

NOTA METODOLOGICZNA: Prezentowane dane na temat wielkości rynku oraz udziałów w rynku poszczególnych podmiotów są szacunkami eksperta wykonanymi na podstawie najlepszych dostępnych ekspertowi informacji oraz – w zakresie, w którym nie wszystkie informacje były ekspertowi dostępne – na podstawie założeń przyjętych w oparciu o pośrednie przesłanki. Prezentowane szacunki mogą się różnić od szacunków wykonanych inną metodą lub uwzględniających dodatkowe informacje albo dokonanych przy przyjęciu innych założeń. Należy je traktować jako ocenę eksperta, a nie dane reprezentujące w 100% stan faktyczny.

Źródło: 2021 Raport STAVA o rynku dowozów jedzenia w Polsce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.