2020 rok był rekordowy dla dostaw posiłków. Rynek dowozów jedzenia był wart prawie 9,5 mld zł i w porównaniu do 2019 roku urósł aż o 42%. Prognozy firmy STAVA zakładają, że w latach 2021-2022 nastąpi korekta rynku i powróci on na ścieżkę dwucyfrowego wzrostu w 2023 roku. W 2025 roku cały rynek dowozów będzie wart ponad 10,26 mld zł.
Konsumenci cały czas przede wszystkim zamawiają posiłki dzwoniąc do restauracji. Zamówienia online stanowią ok. 24% całego rynku. Jednakże, w najbliższych latach udział tego rodzaju zamówień cały czas będzie dynamicznie rosnąć, osiągając w 2025 roku 55%.
Według szacunków, największym graczem na rynku zamówień pozostaje Pyszne.pl, z ponad 40-procentowym udziałem w rynku. Drugim największym kanałem zamówień online są strony własne lokali gastronomicznych (34%). UberEats zamyka podium, z wynikiem 14% udziałów w rynku zamówień online. Glovo, marka, która latem 2020 zastąpiła na polskim rynku PizzaPortal. pl, ma 8% udziałów w rynku zamówień internetowych.
Średnia wartość zamówienia posiłków z dowozem w 2020 roku wyniosła 57,77 zł. To o 10,1% więcej niż rok wcześniej. W porównaniu do 2017 roku natomiast, średnia wartość rachunku w dostawie wzrosła o 17,6%. Oznacza to, że trend wzrostowy jest trwały i wyraźny oraz, że utrzymał się pomimo trudnej sytuacji ekonomicznej związanej z pandemią.
W ciągu roku obserwowaliśmy wyraźne, choć nie diametralne, wahania w średniej wartości zamówienia posiłków z dowozem. W okresach, w których gastronomia działała wyłącznie na wynos lub w dostawie średnia cena zamówienia była wyższa od całorocznej średniej, by w okresach bez lockdownu spadać zauważalnie poniżej poziomu 57,77 zł. Odchylenia od całorocznej średniej wartości zamówienia wyniosły 3,46% dla pierwszego lockdownu oraz 3,18% dla drugiego lockdownu.
Średnia cena zamówienia posiłku z dowozem różni się w zależności od miasta. Różnica między miastem z najwyższą średnią kwotą rachunku z dostawą (Warszawa) a najniższą (Siedlce) wynosi aż 25,72 zł. Do miast, w których średnia cena zamówienia są najwyższe należą Warszawa, Katowice i Legnica. Natomiast najniższe średnie kwoty odnotowaliśmy w Siedlcach, Łomży i Supsku.
W dużych aglomeracjach miejskich widać również znaczące różnice w średniej cenie zamówienia z dowozem między poszczególnymi dzielnicami. Najwyraźniejsza różnica – aż 28,64 zł – jest widoczna w Warszawie. O ok. 10 zł różni się średni rachunek z dostawą między łódzką Retkinią a Chojnami. W Szczecinie natomiast różnica między Prawobrzeżem a Lewobrzeżem wynosi ok. 4 zł. Różnice są również zauważalne w Krakowie
i Bydgoszczy.
NOTA METODOLOGICZNA: Prezentowane dane na temat wielkości rynku oraz udziałów w rynku poszczególnych podmiotów są szacunkami eksperta wykonanymi na podstawie najlepszych dostępnych ekspertowi informacji oraz – w zakresie, w którym nie wszystkie informacje były ekspertowi dostępne – na podstawie założeń przyjętych w oparciu o pośrednie przesłanki. Prezentowane szacunki mogą się różnić od szacunków wykonanych inną metodą lub uwzględniających dodatkowe informacje albo dokonanych przy przyjęciu innych założeń. Należy je traktować jako ocenę eksperta, a nie dane reprezentujące w 100% stan faktyczny.
Źródło: 2021 Raport STAVA o rynku dowozów jedzenia w Polsce