Na koniec września sieć McDonald’s w Wielkiej Brytanii wprowadza do 10 restauracji roślinną wersję burgera, którego nazwał McPlant. Od nowego roku będzie już dostępny w całej sieci w tym kraju.
Burger McPlant ma być również podawany na bułce wegańskiej. Nad finalną wersją składników kanapki pracowano 3 lata, co zaowocowało stworzeniem zamiennika mięsa we współpracy z firmą Beyond Meat oraz sera, który wytwarza się na bazie grochu. Jak zapewnia firma, roślinny ser smakuje jak ten klasyczny, który podawany jest do mięsnych kanapek.
Burger poza wegańską bułką, zamiennikiem mięsa i roślinnym serem, będzie zawierał także roślinny sos, sałatę, cebulę, pomidora, pikle oraz ketchup i musztardę. Co ciekawe nowa kanapka będzie zawierała 420 kcal, czyli prawie tyle samo co podwójny cheeseburger.
Korporacja zadeklarowała także, że nowa, roślinna kanapka będzie przygotowywana z dala od dań niewegańskich. Sam McPlant otrzymam certyfikat Towarzystwa Wegańskiego.
Michelle Graham-Clare, dyrektor ds. marketingu w McDonald’s w Wielkiej Brytanii i Irlandii
„Cieszymy się, że w końcu uruchamiamy McPlant w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Jak zawsze w przypadku oferty McDonald’s, poświęcamy swój czas, aby upewnić się, że spełnia ona najwyższe standardy i jest czymś, co spodoba się wszystkim naszym klientom. Zawsze szukamy kolejnych sposobów wprowadzania innowacji i zaspokajania potrzeb naszych klientów, a dzięki McPlant mamy pysznego burgera roślinnego, który spodoba się każdemu. Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy po prostu masz ochotę na roślinnego burgera, jesteśmy pewni, że spodoba ci się McPlant”.