Pomimo medialnego szumu wokół organizacji imprez masowych wobec pierwszego, i jedynego potwierdzonego przypadku zachorowania na COVID-19 wielu organizatorów postanowiło swoich wydarzeń związanych z branżą HoReCa nie odwoływać.
W najbliższym tygodniu, już w poniedziałek odbędzie się 3. konferencja Horeca Idea dedykowana użytkownikom programu. Na uczestników czekają panele i warsztaty, wymiana doświadczeń i networking. Spotkanie odbędzie się w Łodzi w hotelu Tobaco. Organizator potwierdził, że wydarzenie odbędzie się zgodnie z planem.
Kolejno, we wtorek w Airport Hotel Okęcie ruszy zgodnie z planem VII wiosenna edycja konferencji Gastro Meeting. Tym razem pod hasłem All About Chefs. Spotkają się szefowie kuchni, menagerowie, eksperci kulinarni oraz dostawcy produktów i usług dla gastronomii z całej Polski. Wszyscy prelegenci potwierdzili swój udział.
Dodatkowo, również we wtorek organizator Meet The Bidder Spring Edition ’20 potwierdził, że wydarzenie odbywa się zgodnie z planem. Jest to konferencja międzynarodowa, w której programie również nie ma zmian w związku z koronawirusem. Impreza odbywa się w Warszawie w hotelu Novotel Warszawa Airport.
W marcu imprez nie planuje odwoływać spółka MT Targi Polska. Międzynarodowe Targi EuroGastro 2020 oraz Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2020 odbędą się zgodnie z zamierzeniem 25-27 marca.
Zatem jak obserwujemy wiele wydarzeń w Polsce odbywa się zgodnie z planem. Warto oprócz zasad bezpieczeństwa, zachować rozsądek w opiniowaniu skali zagrożenia.
BSD Poland organizator konferencji Gastro Meeting 10 marca ze swojej strony zapewnia, że śledzi komunikaty GIS i WHO na bieżąco.
– Jak zawsze wspólnie z pracownikami hotelu robimy wszystko, abyście czuli się dobrze i bezpiecznie podczas naszych konferencji. Nic się nie zmienia, natomiast chcemy Wam przekazać dodatkowe zalecenia, by np. częściej niż zwykle myć dłonie czy niekoniecznie podawać sobie dłonie na powitanie. Mikrofony prelegentów, za każdym razem po użyciu przez jedną osobę, będą dezynfekowane. Zachowajmy zdrowy rozsądek – mówi Rafał Krzycki organizator wydarzenia Gastro Meeting All About Chefs.