Wino bez tajemnic – jak tworzyć kartę win (Horeca Radio)

0
1342
Zapraszamy na kolejny odcinek audycji z cyklu „Wino bez tajemnic”, w którym Tomasz Kolecki, ekspert w dziedzinie wina i HoReCa doradza, jak tworzyć kartę win. Czy musi być osobna czy też można ją swobodnie połączyć z menu?

 

Tomasz Kolecki swoją winiarską przygodę rozpoczął w połowie lat 90-tych, kiedy to pracował w jednej z czołowych wówczas stołecznych restauracji. Prawdziwy rozkwit jego pasji nastąpił jednak dopiero na początku obecnego tysiąclecia, gdy trafił do warszawskiej Restauracji Balgera. Tam spotkał pasjonatów, z którymi wspólnie uczestniczył w degustacjach, odwiedzał światowe winnice i spotykał się z ich reprezentantami, enologami. Po kilku latach podjął decyzję o przystąpieniu do egzaminu przed komisją Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który – ku swojemu zaskoczeniu – zdał pozytywnie.

Od tego czasu stale pogłębiał swoją wiedzę z zakresu winiarstwa i uczestniczył w wielu branżowych wydarzeniach. Lista jego aktualnych osiągnięć jest doprawdy imponująca: Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Certified Court of Master Sommeliers, Advanced Wine & Spirit Education Trust, Mistrz Polski Sommelierów 2007, 2008, 2009, 2010, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010), oraz Tokio (2013), członek Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, arbiter na Mistrzostwach Polski Sommelierów (Warszawa), finale światowym Coupe Georges Baptiste, International Quality & Taste Institute (Bruksela) czy International Wine & Spirit Competition (Londyn).

Kolecki udziela się jako felietonista (m.in. Puls Biznesu, Logo), swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się również na blogu Winezja.

 

Partnerzy audycji:

      
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.