Jak łączyć potrawy z winem (podcast cz.1)

0
1498
W trzecim odcinku audycji z cyklu „Wino bez tajemnic” Tomasz Kolecki, ekspert w dziedzinie wina i HoReCa, który trzykrotnie zdobywał prestiżowy tytuł Mistrza Polski Sommelierów, doradza, jak łączyć potrawy z winem.

Tomasz Kolecki swoją winiarską przygodę rozpoczął w połowie lat 90-tych, kiedy to pracował w jednej z czołowych wówczas stołecznych restauracji. Prawdziwy rozkwit jego pasji nastąpił jednak dopiero na początku obecnego tysiąclecia, gdy trafił do warszawskiej Restauracji Balgera. Tam spotkał pasjonatów, z którymi wspólnie uczestniczył w degustacjach, odwiedzał światowe winnice i spotykał się z ich reprezentantami, enologami. Po kilku latach podjął decyzję o przystąpieniu do egzaminu przed komisją Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który – ku swojemu zaskoczeniu – zdał pozytywnie.

Od tego czasu stale pogłębiał swoją wiedzę z zakresu winiarstwa i uczestniczył w wielu branżowych wydarzeniach. Lista jego aktualnych osiągnięć jest doprawdy imponująca: Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Certified Court of Master Sommeliers, Advanced Wine & Spirit Education Trust, Mistrz Polski Sommelierów 2007, 2008, 2009, 2010, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010), oraz Tokio (2013), członek Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, arbiter na Mistrzostwach Polski Sommelierów (Warszawa), finale światowym Coupe Georges Baptiste, International Quality & Taste Institute (Bruksela) czy International Wine & Spirit Competition (Londyn).

Kolecki udziela się jako felietonista (m.in. Puls Biznesu, Logo), swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się również na blogu Winezja, a od grudnia współtworzy z Rafałem Krzyckim cykl audycji pt. „Wino bez tajemnic”, w którym doradza między innymi jak wybrać właściwe wino, rozpoznawać poszczególne gatunki, a także tworzyć kartę alkoholi.

Zapraszamy do wysłuchania odcinka pt. „Wino i potrawy cz. 1”.

„Wino i jedzenie łączono od zawsze, z prostego powodu – w tamtych czasach, gdy wino zaczynało towarzyszyć potrawom, było jednym z niewielu bezpiecznych trunków do spożycia. […] Wino tak mocno wpisało się w lokalne tradycje, że posługiwanie się winem przy posiłku stało się czymś naturalnym.”

Tomasz Kolecki, ekspert winiarski, czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów

Pobierz audycję w formacie MP3

Partnerzy audycji:

        

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.