Jak łączyć potrawy z winem (podcast cz.1)

0
1449
W trzecim odcinku audycji z cyklu „Wino bez tajemnic” Tomasz Kolecki, ekspert w dziedzinie wina i HoReCa, który trzykrotnie zdobywał prestiżowy tytuł Mistrza Polski Sommelierów, doradza, jak łączyć potrawy z winem.

Tomasz Kolecki swoją winiarską przygodę rozpoczął w połowie lat 90-tych, kiedy to pracował w jednej z czołowych wówczas stołecznych restauracji. Prawdziwy rozkwit jego pasji nastąpił jednak dopiero na początku obecnego tysiąclecia, gdy trafił do warszawskiej Restauracji Balgera. Tam spotkał pasjonatów, z którymi wspólnie uczestniczył w degustacjach, odwiedzał światowe winnice i spotykał się z ich reprezentantami, enologami. Po kilku latach podjął decyzję o przystąpieniu do egzaminu przed komisją Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który – ku swojemu zaskoczeniu – zdał pozytywnie.

Od tego czasu stale pogłębiał swoją wiedzę z zakresu winiarstwa i uczestniczył w wielu branżowych wydarzeniach. Lista jego aktualnych osiągnięć jest doprawdy imponująca: Diploma Association de la Sommellerie Internationale, Certified Court of Master Sommeliers, Advanced Wine & Spirit Education Trust, Mistrz Polski Sommelierów 2007, 2008, 2009, 2010, uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago de Chile (2010) Strasburgu (2010), oraz Tokio (2013), członek Komisji Dydaktycznej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, arbiter na Mistrzostwach Polski Sommelierów (Warszawa), finale światowym Coupe Georges Baptiste, International Quality & Taste Institute (Bruksela) czy International Wine & Spirit Competition (Londyn).

Kolecki udziela się jako felietonista (m.in. Puls Biznesu, Logo), swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się również na blogu Winezja, a od grudnia współtworzy z Rafałem Krzyckim cykl audycji pt. „Wino bez tajemnic”, w którym doradza między innymi jak wybrać właściwe wino, rozpoznawać poszczególne gatunki, a także tworzyć kartę alkoholi.

Zapraszamy do wysłuchania odcinka pt. „Wino i potrawy cz. 1”.

„Wino i jedzenie łączono od zawsze, z prostego powodu – w tamtych czasach, gdy wino zaczynało towarzyszyć potrawom, było jednym z niewielu bezpiecznych trunków do spożycia. […] Wino tak mocno wpisało się w lokalne tradycje, że posługiwanie się winem przy posiłku stało się czymś naturalnym.”

Tomasz Kolecki, ekspert winiarski, czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów

Pobierz audycję w formacie MP3

Partnerzy audycji:

        

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.