Wnętrza restauracji i hoteli w duchu eko

1
1580
Eko trend na dobre wkroczył do restauracji: najpierw do menu, potem jako fala wycofywania słomek, powoli nadchodzi także era ekologicznych wnętrz. Coraz chętniej wykorzystywane jest więc naturalne drewno. Nie tylko na podłodze, i ścianach, ale również na …. sufitach. Rozwiązanie przeznaczone do designerskich restauracji i hoteli pozwala nie tylko uzyskać efekt wizualny, ale też przyjazną akustykę i czyste powietrze w pomieszczeniu.

Drewniane powierzchnie w obiektach komercyjnych kojarzą się raczej z podłogą. Zabawa formą, kolorem i fakturą, z powierzchni ścian i podłóg coraz śmielej przenosi się jednak nad głowy użytkowników. Dlaczego? Po pierwsze wnętrza hotelowych lobby i restauracji ciągle muszą zaskakiwać efektem WOW. Jednocześnie na równi z designem staje jednak ekologia i przyjazność pomieszczeń w kontekście samopoczucia. Nic więc dziwnego, że popularne od lat w USA i krajach Europy Zachodniej drewniane sufity podwieszane zaczynamy spotykać także w polskich realizacjach.

Drewno wywołuje emocje

Białe jest nudne – tę brutalną ocenę wystawia wnętrzom większość projektantów. Dlatego tak chętnie sięgają po wszelkie nowości, szczególnie jeśli wpisują się one w trend ekologii tak silny w restauracjach i hotelach.

Drewno wygrywa więc z klasycznymi białymi sufitami podwieszanymi, bo wywołuje emocje – ociepla wnętrza, a nawet wprowadza nutę luksusu. – Pozwala uzyskać atmosferę domowych pomieszczeń, która jest dziś pożądana przez inwestorów w restauracjach. Wystarczy spojrzeć na sieciowe kawiarnie, od razu zauważamy, że spora cześć wyposażenia to elementy w kolorach i fakturze naturalnych fornirów. Podobne zjawisko obserwujemy w wyposażeniu wnętrz hoteli – przyznaje architekt Anna Baczkowska, menedżer ds. technicznych w firmie Armstrong. Drewniane sufity podwieszane pozwalają projektantom „poszaleć”, gdyż dostępne są w ponad 7 odcieniach – od jasnych (jesion, bambus, klon), po ciemne (wiśnia lub orzech amerykański). Przestrzeń nad głowami, nie musi być jedynie uzupełnieniem charakteru wnętrza. Drewniane panele mogą zagrać główną rolę – odpowiedni ich dobór, sprawi, że to właśnie sufit będzie centralnym punktem przyciągającym uwagę.

Ciekawy efekt wizualny nadaje sufitom drewnianym również perforacja. Naniesienie otworów – od tych naprawdę mikro, po spore wycięcia okrągłe lub prostokątne – pozwala zaskoczyć wizualnie, ale i akustycznie (pochłanianie dźwięku na poziomie aż do alfa w = 0,80).

Drewno jest przyjazne nie tylko w odbiorze wizualnym i emocjonalnym, ale wpisuje się w trend ekologii i circular economy. A te już na poważnie zagościły na polskim rynku hoteli. Sufity drewniane Armstrong mają w swoim składzie 90% poziom składników z recyklingu i w 100% podlegają ponownemu przetworzeniu. Zapewniają też najlepszą jakość powietrza w pomieszczeniach dzięki ultra-niskiemu poziomowi emisji lotnych związków organicznych (VOC) – na poziomie A+.

1 KOMENTARZ

  1. To prawda, trend ekologiczny jest coraz bardziej widoczny w całej branży HoReCa. Zmiana zachowań konsumentów wymusiła na właścicielach zmianę w sposobie prowadzenia biznesu. Dla niektórych działania eko to niestety nadal tylko chwyt marketingowy, ale na szczęście jest coraz więcej inicjatyw, które pomagają chronić środowisko. Oby było ich jak najwięcej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.