Wyższe składki ZUS – jak zapobiec wysokim kosztom prowadzenia restauracji?

0
829
Fot.: Materiały prasowe GoPOS

W 2023 roku przedsiębiorców, w tym także właścicieli lokali gastronomicznych, czeka wysoki wzrost składek ZUS. Kiedy można się spodziewać zmian? Czy można uniknąć wyższych kosztów związanych z prowadzeniem biznesu? Poniższy artykuł pomoże rozwikłać wszelkie wątpliwości!

Dlaczego składki ZUS będą wyższe i do jakiej wysokości będą sięgać?

Rząd w Polsce przyjął ostatnio ustawę budżetową na rok 2023. Zgodnie z regulacją kwota przeciętnego wynagrodzenia na miesiąc będzie wynosić 6935 zł brutto. Dla porównania, w obecnym roku kwota sięgała 5922 zł brutto. Skąd wiemy, że składa ZUS wzrośnie? Podstawą do określenia składki ZUS jest 60% prognozowanej przeciętnej wypłaty, stąd jej wysoki wzrost jest pewny. Bez składki zdrowotnej, uzależnionej od rodzaju opodatkowania, składka będzie wynosiła 1418,11 zł. W roku 2022 była to kwota w wysokości 1211, 28 zł, co stanowi miesięczny wzrost o 207,20 zł w 2023 roku.

Który rodzaj umowy zawiera obowiązkową składkę ZUS?

Warto pamiętać, że obowiązkowy ZUS dotyczy umów o pracę. Obejmowane ubezpieczeniem z góry są także te osoby, które realizują zlecenia dla firmy i są w niej na stanowisku pracowniczym. Kiedy nie trzeba płacić ZUS-u? W przypadku umów o dzieło oraz zlecenie, zleceniobiorcy są zwolnieni z kosztów składek ZUS. Muszą mieć jednak ubezpieczenie z innego tytułu, jak np. praca na pełen etat. Składek ubezpieczeniowych nie muszą płacić także zatrudnieni na umowę zlecenie uczniowie i studenci do 26 roku życia, a także zatrudnieni w oparciu o umowę o dzieło. Wyjątkiem jest podpisanie umowy o dzieło przez pracownika danego przedsiębiorstwa, który wcześniej został zatrudniony na podstawie umowy o pracę.

Większy koszt ZUS = jeszcze większe koszty prowadzenia restauracji?

Każdy przedsiębiorca zastanawia się, jak wyższe składki ZUS wpłyną na aktualne koszty prowadzenia działalności gastronomicznej. Niestety, ustalone wynagrodzenie minimalne na 2023 rok sprawi, że wielu właścicieli będzie zmuszonych do podnoszenia pensji personelowi i tym samym odliczać od tych kwot wyższe składki. Prowadzi to do sytuacji, w której zatrudnianie kolejnych pracowników może być niezwykle kosztowne. Ci przedsiębiorcy, którzy i tak planowali zwiększyć swoją obecną kadrę pracowniczą, będą musieli znaleźć dochód w innym obrębie restauracji. Stąd mogą pojawić się decyzje o zwiększeniu cen jedzenia w karcie dań, co może wpłynąć negatywnie na konsumentów i ich częstotliwość wizyt w restauracji.

Jak uchronić się przed większymi kosztami?

Nie da się całkowicie uniknąć wysokich kosztów prowadzenia restauracji, szczególnie w czasie kryzysu. Można jednak postawić na oszczędność i skutecznie usprawnić zarządzanie lokalem. Pomagają w tym różnego rodzaju nowoczesne rozwiązania, które umożliwiają zmniejszyć koszty prowadzenia biznesu np. poprzez ograniczenie obsługi kelnerskiej. Które narzędzia wybrać?

Wygodne narzędzia samoobsługowe

Rozwiązania samoobsługowe mogą skutecznie wesprzeć proces ograniczania obsługi i zmniejszenia kosztów jej utrzymania. Są to m.in. QR kody, umieszczone na stolikach w lokalu, które po zeskanowaniu pozwalają gościom przeglądać menu, samodzielnie zamawiać i opłacać wybrane dania. Narzędzie to umożliwia bezkontaktową obsługę, a w przypadku zmian karty, wspiera oszczędność na ciągłym drukowaniu papierowych wersji menu. Można wybrać również kioski, które pozwolą klientom przejrzeć ofertę i zamówić oraz opłacić wybrane pozycje, w określonych punktach na terenie lokalu. Rozwiązanie to nie tylko ogranicza pracę zespołu, ale także usprawnia obsługę większej liczby gości.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS

Innowacyjne tablety sposobem na sprawniejszą sprzedaż

Wyposażając kelnerów w nowoczesne tablety z systemem, możesz przyspieszyć sprzedaż. Z Mobilnym Kelnerem pracownicy zaprezentują na ekranie tabletu wszystkie ceny bądź zdjęcia danych pozycji z menu, co ułatwi decyzję klientowi. Przyjmą dzięki nim także wszystkie zamówienia bezpośrednio przy stoliku i automatycznie prześlą je na kuchnię.

Taka sprzedaż umożliwia szybszą obsługę większej ilości gości, co generuje jeszcze wyższy zysk niż dotychczas. Dodatkowo, większa wydajność kelnerów minimalizuje konieczność zatrudniania kolejnych pracowników do obsługi konsumentów w lokalu.

Wysokie koszty składek ZUS w 2023 roku mogą negatywnie wpłynąć na wielu właścicieli, także tych w branży gastronomicznej. Jednak z nowoczesnym systemem i dodatkowymi rozwiązaniami, można bez obaw zminimalizować niektóre koszty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o innowacyjnych narzędziach dostępnych na rynku  – odwiedź stronę GoPOS.

Fot.: Materiały prasowe GoPOS



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.