Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy wezmą pod lupę dwa dania konkursowe – pierwsze z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino, a drugie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów. Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.
W skład jury profesjonalnego degustacyjnego wchodzą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański i Marcin Budynek. Jury profesjonalne techniczne to: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych zespołów.
W konkursie dla Gwiazd wystąpi natomiast 6 drużyn. Wśród nich zobaczyć będzie można Izabelę Trojanowską i Liugiego Pagano, Wandę Kwietniewską i Annę Surgę, Zygmunta Chajzera i Andrzeja Skotaka, Pawła Stasiaka i Darię Stasiak, Tomasza Kozłowicza i Renata Stankiewicz oraz Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba.
Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz – Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk – Burmistrz Miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki – Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska – Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski – Dyrektor Food Service marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak. Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.