Klub Szefów Kuchni – odcinek 1 (audycja Horeca Radio)

0
1397
W premierowym odcinku cyklu audycji pt. „Klub Szefów Kuchni” profesor Jarosław Dumanowski, historyk czasów nowożytnych specjalizujący się w kulturowej historii kuchni i jedzenia, opowie między innymi o tym, jakie potrawy cieszyły się niegdyś ogromną popularnością oraz dlaczego warto wracać do doświadczeń dawnych kuchmistrzów.

„Klub Szefów Kuchni” to nowa, cykliczna audycja „Horeca Radio” prowadzona przez prezesa Fundacji o tej samej nazwie, a także właściciela i szefa kuchni warszawskiej restauracji Pink Lobster – Jarosława Walczyka oraz Rafała Krzyckiego. Gościem każdego wydania będzie wybitny przedstawiciel sektora gastronomicznego, który wypowie się na niebanalne tematy związane z branżą. Wątek przewodni pierwszego odcinka stanowi dawna kuchnia polska, a w roli eksperta występuje Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz kulturowej historii kuchni i jedzenia. Pochodzący z Koronowa wykładowca i znawca tradycji kulinarnych we współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Ponadto należy do rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia oraz kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Jest aktywnym popularyzatorem wiedzy o kuchni minionych epok, którą dzieli się z czytelnikami na tematycznym blogu oraz facebookowym profilu „Kuchnia staropolska”.

„W gastronomii wracamy znowu do historii, polskości, rzeczy, które kiedyś tworzyliśmy i to właśnie Jarek odkrywa przed nami stare przepisy, a ma olbrzymią wiedzę. W naszym świecie cieszy się ogromnym autorytetem. Jeśli chcemy się czegoś nowego dowiedzieć, robimy „Memory find” do Jarka i wiemy już wszystko!”

Jarosław Walczyk, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, do której należy Jarosław Dumanowski

Zapraszamy zatem do wysłuchania pierwszej audycji z cyklu „Klub Szefów Kuchni”, w której Jarosław Dumanowski wyjaśni m.in. czym różni się obecna kuchnia od staropolskiej, odniesie się do współczesnych trendów kulinarnych, a także przywoła najbardziej oryginalne i niebanalne historyczne przepisy.

Pobierz audycję w formacie MP3

Partnerzy audycji:

        

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.