W miniony weekend kilka tysięcy osób odwiedziło Pałac Kultury i Nauki, by wziąć udział w pierwszej edycji festiwalu Jedz Pij Warszawo. To największe kulinarne wydarzenie roku, które prezentowało zarówno historię, tradycję i kulturę jak również najnowsze trendy gastronomiczne stolicy.
W programie wydarzenia na odwiedzających czekało m.in. live cooking i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia.
Ambicją organizatorów wydarzenia było pokazanie jak na przestrzeni wieku zmieniały się gastronomiczne zwyczaje i upodobania. Goście festiwalu poznali kultowe warszawskie bary i restauracje lat dwudziestych i trzydziestych XX wieku.
– Pokazanie prawdziwego oblicza kulinarnych tradycji Warszawy to jeden z celów Festiwalu. Nasza kuchnia w ujęciu historycznym jest naprawdę fascynującą przygodą. Warto zapoznać się z tym jak zmieniała się na przestrzeni lat , spróbować dań i trunków, które są prawdziwą wizytówką stolicy. To wyjątkowa okazja do poznania kulinarnej przeszłości, ale także współczesnego oblicza naszego miasta oraz nowych trendów na rynku gastronomicznym – powiedział Grzegorz Mazur, kierownik rekonstrukcji historycznej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Partner Festiwalu.