Transgourmet i Selgros Cash & Carry po raz kolejny organizują wysmakowane zmagania dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, w których stawką są wartościowe nagrody. W tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa, eliminacje konkursu odbywają się online. Jury wybrało 8 najlepszych dań, których autorzy zakwalifikowali się do finału.
Organizator przewidział jednak dziką kartę dla dodatkowego ucznia, którego dania wygra w plebiscycie organizowanym na Facebooku Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Najlepsza dziewiątka zawodników wyłoniona w I etapie konkursu zmierzy się w finale organizowanym w Instytucie Kulinarnym w Piasecznie.
Rywalizacja w polskiej edycji konkursu kulinarnego Les Chefs en Or składa się z dwóch etapów: eliminacji prowadzonych w formule online, w wyniku których wyłonionych zostanie dziewięciu najlepszych uczniów ze szkół w całej Polsce oraz wielkiego finału, który odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.
Tematem tegorocznych zmagań jest ,,sztuka mięsa”. Zadaniem jest przygotowanie dania na bazie dowolnie wybranego kawałka mięsa uwzględniając produkty oraz tradycje kulinarne regionu, z którego pochodzą zawodnicy. Sztuka mięsa to tradycyjnie kawałek duszonej lub gotowanej wołowiny podany z sosem. Sztuka mięsa może być rozumiana także jak artyzm, oryginalne i zaskakujące przyrządzenie wybranego przez uczestnika fragmentu lub całej tuszy. Interpretacja tematu jest dowolna.
Dania zwycięzców pierwszego etapu polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or można poznać na Facebooku Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Jury złożone z ekspertów Instytutu Kulinarnego na czele z Bartoszem Peterem wyłoniło autorów 8 mięsnych potraw, którzy powalczą w stolicy o miejsce na podium w wielkim finale. Z pozostałych nadesłanych zgłoszeń to Wy możecie wybrać jedno, którego autor otrzyma dziką kartę, dzięki której również trafi do drugiego, finałowego etapu. Zapraszamy do udziału w głosowania, które trwa do 19 marca, do godziny 23:59. Wystarczy kliknąć w LINK.
Oto konkursowe dania!