Zakończenie II edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

0
386
Fot.: Materiały prasowe Belvedere Gourmet Group

27 czerwca 2024 roku odbyła się Wielka Gala Finałowa rocznika 2023/2024 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wydarzenie miało miejsce w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gromadząc młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów.

Organizatorzy, Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru. Galę poprowadzili Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group, oraz Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku. Przedstawili oni ideę i misję Akademii, która w drugiej edycji wyłoniła 24 uczniów z 15 szkół z całej Polski.

Misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest wspieranie młodych kucharzy w rozwijaniu pasji do sztuki kulinarnej oraz inspirowanie ich do stawania się przyszłymi szefami kuchni. W roku akademickim 2023/2024 uczestnicy zdobywali umiejętności pod okiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych. W ramach programu odbyło się 15 warsztatów w najlepszych studiach kulinarnych w Polsce.

Podczas gali zaprezentowano nieemitowane dotąd materiały filmowe, ukazujące proces edukacji studentów oraz ich zaangażowanie. Wzruszenia dopełnił koncert Klaudii Kulik z Orkiestrą Reprezentacyjną SGGW.

Ceremonię Wręczenia Dyplomów rozpoczęła Elżbieta Nitsze, wręczając dyplomy absolwentom. Wyróżniono również najbardziej zaangażowanych nauczycieli: Karolinę Mikołajczyk-Nieckarz oraz Katarzynę Hryciuk, które otrzymały zaproszenia na kolację degustacyjną w Restauracji Belvedere.

Podczas gali nagrodzono najzdolniejszych studentów. Natalia Pintera, Wiktor Wołczyk i Iwo Nowacki otrzymali wyróżnienia i szkolenia cukiernicze. Przemysław Szulc zdobył nagrodę w postaci 3-dniowego wyjazdu do Niemiec, a Leon Tyrała – 5-dniowy kurs cukierniczy.

Główną nagrodę, staż w restauracji Osteria Francescana w Modenie, zdobył Patryk Szymański. Dodatkowo, Patryk Szymański i Przemysław Szulc otrzymali indeksy na studia na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia w SGGW. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu wygrał warsztaty kulinarne dla 16 osób.

Organizatorzy zapowiedzieli nowości w III Edycji Akademii, m.in. warsztaty z szefem Christopherem Haatuftem i kolację charytatywną przygotowaną przez studentów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.