30 września br. odbyło się Walne Zgromadzenie członków Polskiej Izby Hotelarzy, w wyniku którego z zarządu odwołano Zbigniewa Kowalskiego. Co ciekawe, odbyło się to bez udziału samego zainteresowanego i najprawdopodobniej z wykorzystaniem jego własnego głosu.
To już kolejna zmiana w zarządzie tej organizacji na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy. Pierwsza dotyczyła dołączenia do zarządu Pani Beaty Rakszawski (Orle Gniazdo), która po dwóch tygodniach złożyła rezygnację z tej funkcji.
Teraz dowiadujemy się, że kluczowa postać PIH, czyli Zbigniew Kowalski został odsunięty z funkcji członka zarządu. Jak się nieoficjalnie dowidzieliśmy, on sam był nieobecny na Walnym Zgromadzeniu, z ważnych powodów rodzinnych. Wniosek o jego odwołanie pojawił się w dniu obrad i został postawiony przez prezesa Marka Łuczyńskiego.
Co ciekawe, w spotkaniu wzięło udział 33 członków PIH, z czego 16 przekazało swoje upoważnienia do reprezentacji. Pytanie tylko, czy przekazując upoważnienia, mieli świadomość jaki jest porządek obrad. Z tego co udało nam się ustalić, upoważnienia były przekazane przed Walnym, a sam wniosek o odwołanie ze stanowiska Zbigniewa Kowalskiego pojawił się w dniu zebrania, a to powinno budzić poważne wątpliwości. Swoje upoważnienie do reprezentacji, nieświadomy tego co go czeka, przekazał także Pan Zbigniew Kowalski na ręce prezesa Łuczyńskiego. Zatem najprawdopodobniej został odwołany z funkcji przy pomocy swojego własnego głosu. Co więcej, najprawdopodobniej Ci, którzy przekazali upoważnienia do głosowania, nie byli świadomi tego, że będą służyły do odwołania Zbigniewa Kowalskiego. Jeśli wszystkie upoważnienia były wystawione na prezesa Łuczyńskiego, to dysponował on siedemnastoma głosami, a zatem mógł przegłosować wszystkie uchwały. Zadamy pytania w tej sprawie, tym bardziej, że otrzymaliśmy wiele sygnałów o zastrzeżeniach prawnych dotyczących tego spotkania.
Powyższe informacje uzyskaliśmy tuż po tym, jak zadaliśmy serię pytań prezesowi Łuczyńskiemu w związku z przeprowadzonym Walnym Zgromadzeniem. W związku z tym publikujemy odpowiedzi, które otrzymaliśmy i jednocześnie wysyłamy serię dodatkowych pytań, które mamy nadzieję rzucą więcej światła na sprawę. Pełny komentarz prezesa PIH znajdziecie na końcu, a tymczasem chcieliśmy pokazać naszym zdaniem najistotniejsze wątki tej korespondencji.
Marek Łuczyński, prezes Polskiej Izby Hotelarskiej
„…Z uwagi na to, co czeka branżę HoReCa w najbliższych latach, złożyłem wniosek o odwołanie Pana Zbigniewa Kowalskiego z funkcji członka Zarządu Izby. Mój wniosek uzasadniłem różnicą zdań, co do planów Izby w kontekście stojących wyzwań dla branży HoReCa. Aby sprostać wyzwaniom branży hotelowo-gastronomicznej tak bardzo dotkniętej skutkami pandemii COVID-19 Zarząd Izby powinien stanowić zgrany i dobrze rozumiejący się zespół. Pan Zbigniew Kowalski nadal jest członkiem Izby deklarującym intensywną pracę na rzecz branży HoReCa…
…Informuję, że podczas Walnego Zgromadzenia Członków Izby każdy z członków Izby miał możliwość zgłoszenia kandydata do organów Izby, tj. Zarządu czy Komisji Rewizyjnej. Frekwencja podczas Walnego Zgromadzenia członków Izby była duża (ponad 65 %).
…W głosowaniach brało udział 33 członków PIH. Komisji Mandatowo-Skrutacyjnej przekazano 16 pełnomocnictw.
Łącznie Izba posiada w roku 2021r. aktywnych 49 członków, z czego połowa z nich to obiekty noclegowe (skategoryzowane oraz nieskategoryzowane). Resztę członków Izby stanowią: organizacje branżowe takie jak (Stowarzyszenie Hoteli Historycznych – Pani Prezes Bożena Szok była obecna na Walnym Zgromadzeniu czy też PTTK – pełnomocnik Pana Prezesa Jerzego Kapłona był obecny na sali obrad Walnego Zgromadzenia w Krynicy), szkoły hotelarsko-gastronomiczne czy też firmy wspierające obsługujące branże HoReCa…”
Poniżej pełne stanowisko przedstawione z korespondencji z prezesem Polskiej Izby Hotelarzy.
„Szanowny Panie Redaktorze,
Polska Izba Hotelarzy jest w fazie zmian i rozwoju. Zarząd PIH wzmocniony osobą Pawła Pyry – doświadczonego szefa kuchni – będzie skuteczny w realizacji celów statutowych Izby oraz celów wyznaczonych przez Walne Zgromadzenie Członków PIH, które odbyło się 30 Września br. w Krynicy-Zdrój w Hotelu Prezydent Medical SPA & Wellness.
Paweł Pyra jest Wiceprezesem Fundacji Klubu Szefów Kuchni i członkiem Polskiej Izby Hotelarzy , jak sam mówi: „sukces to robienie rzeczy innowacyjnych, nawet jeśli w danym momencie nie są intratne ani modne”.
Paweł Pyra doświadczenie zdobywał zarówno w Polsce, pracując pod okiem wybitnych Szefów Kuchni w renomowanych restauracjach, a także za granicą. Odbył staż we Francji.. Dzięki temu dziś pochwalić się może licznymi nagrodami z zakresu kuchni polskiej czy śródziemnomorskiej. Gotował dla wybitnych postaci ze świata kultury i biznesu oraz na wyborach Miss Polski. Head Chef w polskiej Ambasadzie w Pradze. Doradca kulinarny rozpoznawalnej firmy dietetycznej, współpracował z najlepszymi zawodnikami MMA, gotując im energetyczne dania niezbędne dla profesjonalnej diety. Brał udział w przygotowaniach i realizacji warsztatów dla korpusu dyplomatycznego przebywającego w Polsce.
Aktualnie Paweł jako trener kulinarny prowadzi liczne szkolenia dla kucharzy na terenie całej Polski.
Obecnie Chef de cuisine Hotel Browar Wiatr Uniejów i Hotel , Hotel Uniejow eco Active & Spa – Uniejów.
Cele, które postawił sobie Paweł Pyra w Polskiej Izbie Hotelarzy to m.in:
– inicjowanie projektów dedykowanym szkołom hotelarsko-gastronomicznym- Prowadzenia warsztatów dla młodych adeptów sztuki kulinarnej
– prowadzenie i koordynacja szkoleń z zakresu gastronomii- dostosowanie menu do zaplecza gastronomicznego danego obiektu
– przedstawienie produktów SLOW COOK dla powtarzalności i ułatwienia pracy w obecnej sytuacji braku wykwalifikowanego personelu
– promowanie liofilizantów dla powtarzalności smaku danej restauracji
– kontakt z dyrektorami szkół hotelarskich i gastronomicznych
Z uwagi na to, co czeka branżę HoReCa w najbliższych latach, złożyłem wniosek o odwołanie Pana Zbigniewa Kowalskiego z funkcji członka Zarządu Izby. Mój wniosek uzasadniłem różnicą zdań, co do planów Izby w kontekście stojących wyzwań dla branży HoReCa. Aby sprostać wyzwaniom branży hotelowo-gastronomicznej tak bardzo dotkniętej skutkami pandemii COVID-19 Zarząd Izby powinien stanowić zgrany i dobrze rozumiejący się zespół. Pan Zbigniew Kowalski nadal jest członkiem Izby deklarującym intensywną pracę na rzecz branży HoReCa.
Odnośnie p. Beaty Rakszawski, informuję że Pani B.Rakszawski od dawna nie jest już Zarządu. Nie jest też członkiem Izby. Sama zrezygnowała z członkostwa w Zarządzie PIH-u i z członkostwa w Izbie.
Informuję, że podczas Walnego Zgromadzenia Członków Izby każdy z członków Izby miał możliwość zgłoszenia kandydata do organów Izby, tj. Zarządu czy Komisji Rewizyjnej. Frekwencja podczas Walnego Zgromadzenia członków Izby była duża (ponad 65 %).
Jednocześnie podczas Walnego Zgromadzenia Członkowie zgłosili następujące inicjatywy do realizacji przez Zarząd:
1. Utworzenie specjalnego programu szkoleń dla nauczycieli i adeptów szkół hotelarsko-gastronomicznych I i II stopnia. ;
2. Organizacja jesienią 2022 r. Forum Turystyki Pro-zdrowotnej w Beskidzie Sądeckim. (Krynica-Zdrój, Muszyna) ;
3. Prowadzenie seminariów tematycznych przez ekspertów dla członków Izby: zagadnienia prawne, praktyczne, bhp. ;
4. Przygotowanie Kodeksu postępowania zgodnie z RODO na podstawie art. 40 RODO, dla małych i średnich obiektów hotelowych. ;
5. Zmierzenie się z „brakiem rąk do pracy” w branży HoReCa.
Prezes PIH zadeklarował, że do końca roku zostanie powołanych 4-5 Menadżerów Regionalnych PIH, spośród członków zwyczajnych Izby. Zarząd Izby przedstawi członkom PIH kalendarium wydarzeń na rok 2022 do połowy grudnia br. Jeszcze w 2021r. zostanie stworzony katalog dostawców dla członków Izby. Jednocześnie Izba rozpocznie prace nad stworzeniem specjalnej, energetycznej grupy zakupowej oraz platformy zakupowej PIH.
Przekazuje Panu stan faktyczny na dzień 30 września br. (czyli dzień obrad Walnego Zgromadzenia Członków PIH).
W głosowaniach brało udział 33 członków PIH. Komisji Mandatowo-Skrutacyjnej przekazano 16 pełnomocnictw.
Łącznie Izba posiada w roku 2021r. aktywnych 49 członków, z czego połowa z nich to obiekty noclegowe (skategoryzowane oraz nieskategoryzowane). Resztę członków Izby stanowią: organizacje branżowe takie jak (Stowarzyszenie Hoteli Historycznych – Pani Prezes Bożena Szok była obecna na Walnym Zgromadzeniu czy też PTTK – pełnomocnik Pana Prezesa Jerzego Kapłona był obecny na sali obrad Walnego Zgromadzenia w Krynicy), szkoły hotelarsko-gastronomiczne czy też firmy wspierające obsługujące branże HoReCa.
Odnośnie Pani Beaty Rakszawskiej odpowiadam Panu, że Pani Rakszawski zrezygnowała z Zarządu PIH z powodów zawodowych.
Marek Łuczyński, prezes Polskiej Izby Hotelarskiej”