Zapomniane smaki odkryte na nowo. „Kapłony i szczeżuje” już w sprzedaży

0
1594
W ubiegłym tygodniu odbyła się premiera wyjątkowej książki autorstwa Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux. Oryginalna koncepcja publikacji pozwala przenieść się do poprzednich epok i poznać nieznane obecnemu pokoleniu przepisy.

Książka „Kapłony i szczeżuje” przedstawia smaki, które mało komu są jeszcze znane. Tytułowy kapłon to potrawa z wykastrowanego i utuczonego koguta, pochodząca z pierwszej polskiej księgi kucharskiej. Szczeżuje to z kolei określenie małż, które były urozmaiceniem kuchni najbiedniejszych. Oprócz smaków ujętych w tytule, książka zawiera również przepis na szczupaka po polsku, który zyskał popularność na skalę europejską.

Publikacja prezentuje historię kuchni samą w sobie. Na kartach książki znajdują się m.in. przemyślenia świętych Piotra i Pawła, którzy ukształtowali wyobraźnię żywieniową. „Kapłony i szczeżuje” obfitują też w historie potraw z dodaniem wiedzy z zakresu medycyny, przyrody i kultury.

Autorzy lektury są profesjonalnymi znawcami historii zmieniających się smaków i popularyzatorami wiedzy o kuchni poprzednich epok. Jarosław Dumanowski jest profesorem Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz kulturowej historii kuchni i jedzenia, natomiast Magdalena Kasprzyk-Chevriaux jest dziennikarką kulinarną ukierunkowaną na historię kuchni polskiej.

Książka „Kapłony i szczeżuje” została opublikowana przez wydawnictwo Czarne. Pozycję można nabyć na czołowych portalach aukcyjnych, w księgarniach internetowych, jak również salonach prasowych (m.in. Empik).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.