W środę 16 września odbędzie się inauguracyjna konferencja prasowa nowo powstałej Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Na spotkanie w warszawskiej Kuchni Żoliborz organizatorzy zapraszają o godzinie 14. Zachęcamy do rejestracji!
„Pierwszy raz w historii, w obliczu epidemii, branża skupiająca 76 tys. lokali gastronomicznych, zatrudniająca blisko milion osób, generująca 37 mld zł do PKB łączy siły.
Nowo powołana IGGP może aktywnie działać na rzecz każdego z tych przedsiębiorców, uruchamiając Biuro Rzecznika Interesów Gastronomów.
Wspólnie z ZPP chcemy głośno wyrazić potrzebę obniżenia stawek VAT. Może to być jednym z pierwszych działań, które przyniosą skutki dla Gastronomów, ich Pracowników ale także Konsumentów”.
REJESTRACJA NA KONFERENCJĘ PRASOWĄ
Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej (IGGP) zarejestrowano w dniu 28 lipca 2020 r. pod nr KRS 0000851744. Obecnie IGGP liczy 144 członków założycieli. W 17 miastach w Polsce IGGP jest reprezentowana przez regionalnych przedstawicieli, którzy obecnie rozpoczynają nabór członków Izby. Prezesem Izby jest Jacek Czauderna, Wiceprezesem Jarosław Walczyk, zaś Sekretarzem Generalnym Sławomir Grzyb.
Na spotkaniach z regionalnymi przedstawicielami prezentowano zadania IGGP na lata 2020 – 2021. Są to następujące projekty:
Projekty ustawodawcze
- Analiza podstaw prawnych ograniczenia prowadzenia działalności gospodarczej w czasie epidemii.
- Pomoc w roszczeniach odszkodowawczych do wynajmujących, którzy nie zgodzili się na obniżenie czynszu najmu w czasie epidemii, (podstawa: clausula rebus sic stantibus – działania w nadzwyczajnych okolicznościach – Art 357 pkt. 1 k.c.).
- Opracowanie Programów wsparcia finansowego dla Przedsiębiorców gastronomicznych (obligacje, programy płynnościowe), po wprowadzeniu wszystkich Programów Tarczy antykryzysowej.
- Unormowanie przepisów samorządów lokalnych w przedmiocie opłat i zasad najmu powierzchni miejskich pod ogródki sezonowe przy lokalach.
- Lobbowanie w sprawie obniżenia podatku VAT od usług gastronomicznych.
Projekty finansowe
- Rekomendowani przez Izbę Dostawcy/Producenci – specjalne stawki dla członków Izby.
- Optymalizacja zakupów produktów, w tym: Grupy zakupowe, w tym Grupy zakupowe regionalne.
- Negocjowanie niższych stawek z OZZ (ZPAV), za ubezpieczenia, obniżenie prowizji portali internetowych od dostaw zamówień gastronomicznych.
Projekty doradcze
- Programy wdrożeniowe dla gastronomii – Najlepsze praktyki stosowane w Polsce i zagranicą (baza rekomendowanych firm wdrożeniowych ze specjalnymi stawkami dla członków Izby).
- Porady prawne dla członków Izby – specjalne pakiety doradztwa legislacyjnego, ubezpieczeniowego, itp.
- Pomoc w pozyskiwaniu Dotacji Unijnych dla branży gastronomicznej.
Każdy z wyżej wymienionych projektów posiada swojego lidera, który wspólnie z zespołem roboczym opracuje finalne projekty i zapytania, w celu złożenia ich w odpowiednich organizacjach społecznych i rządowych, i tym samym uzyskania oficjalnych stanowisk i decyzji tych organizacji.