Z grupy 70 uczestników z 21 różnych krajów świata profesjonalne jury wyłoniło 20 najlepszych, którzy polecą do stolicy Francji. W elitarnym gronie znalazło się miejsce dla naszego rodaka Michała Iwaniuka – szefa cukierni z Airport Hotel Okęcie, który jest także kreatorem marki Czekolada Café
Iwaniuk jest wysokiej klasy technologiem, a zarazem artystą – ambitny, pracowity i nieprzeciętnie utalentowany, przełamuje standardy i stereotypy, budując etos pracy nowoczesnego cukiernika. Posiada także własny smak czekolady – Or Noir. To szlachetna i limitowana linia skomponowana w ramach przygotowań do WCM 2018. Jego zawodowe osiągnięcia to m.in tytułu Regionalnego World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut oraz Best Pastry Chef (2016).
„Przestrzeń, w której wizja i wymarzony smak idą w parze z formą i doskonałością technologii produkcji”
Michał Iwaniuk o sztuce cukiernictwa
W czasie 3 dni zmagań uczestnicy wykonają po 7 zadań i przedstawią efekty jurorom. Część z przygotowywanych przed cukierników kreacji może zostać przygotowana wcześniej, jednakże będą oni musieli zaprezentować swoje umiejętności także na żywo. Wszystkie mają natomiast nawiązywać do motywu Futropolis, zarówno w selekcji składników, smaków, jak i ostatecznych kształtów.
Zawody podzielone są na trzy rundy. W dwóch pierwszych wezmą udział wszyscy uczestnicy, a do ostatniej, trzeciej rundy, przejdzie dziesięciu cukierników, którzy uzyskają najlepszy łączny wynik w dwóch pierwszych.
Skład jury utworzy 20 sędziów – po jednym z każdego kraju, który jest reprezentowany na zawodach. Każdy z ekspertów jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie gastronomii. Jurorzy oceniają wszystkich zawodników za wyjątkiem reprezentanta swojego kraju. Nagrodzonych zostanie trzech finalistów, a triumfator będzie mógł honorować się tytułem „World Chocolate Master”.
Wydarzenie będzie dostępne dla publiczności. Przeprowadzona zostanie również relacja live na platformie YouTube oraz na Facebooku.