Zmarł Jarosław Podstolski – Szef Kuchni Airport Hotel Okęcie

0
2391

O śmierci poinformowała dyrekcja warszawskiego hotelu. „Dziś zatrzymujemy się na chwilę aby wspomnieć Jarosława Podstolskiego, Szefa Kuchni Airport Hotel Okęcie – doskonałego kulinarnego technologa i artystę, znawcę smaków, promotora jakości i naturalnych składników w kuchni, słynącego ze swoich wysokich wymagań lidera zespołu, chętnie dzielącego się wiedzą i bogatym doświadczeniem nauczyciela, zaangażowanego i uczciwego współpracownika, miłośnika zwierząt, kochającego partnera, przyjaciela” – czytamy. 

Karierę kulinarną rozpoczął jako nastolatek w latach 70. XX w. Praktykę zawodową – jako młodszy kucharz – podjął w sieciach hoteli Orbis Grand oraz Forum. Przez dekadę konsekwentnie budował umiejętności kucharskie oraz menedżerskie, w zakresie zarządzania i organizacji pracy personelu kuchni. Po osiągnięciu stopnia kucharza zmianowego, w roku 1986, podjął wyzwanie prowadzenia kuchni w restauracji Arka Noego w Wiedniu, co okazało się wielkim sukcesem. Po powrocie do Polski, w latach 90., obejmował stanowisko głównego kucharza w warszawskich restauracjach: Caryca Katarzyna, Pańska Klub oraz Bel Ami, dla której w 1993 roku zdobył I miejsce w Konkursie „Srebrna Patelnia”.

Wszechstronne umiejętności i talent Jarosława Podstolskiego zaowocowały podjęciem zadań osobistego kucharza Ambasadora Niemiec w Warszawie, co wiązało się ze spełnieniem wysokich standardów i wymagań środowiska dyplomatycznego. Interesującym doświadczeniem i sprawdzianem kompetencji było także uczestnictwo w kilkudziesięciu pokazach klasycznej kuchni polskiej realizowanych we Francji, Włoszech, na Węgrzech, a nawet na Dalekim Wschodzie – w Tajlandii.

Od 16 lat związany był z Airport Hotel Okęcie, gdzie pełnił funkcję Szefa Kuchni. W tym czasie zbudował profesjonalny zespół kuchni, z którym przez te lata dzielił się bogatym doświadczeniem zawodowym. Osią kuchni Jarosława Podstolskiego była wysoka jakość produktów oraz uzyskanie tego szczególnego smaku potraw, który zapada w pamięć i czaruje zmysły. Szef nieustannie doskonalił swój warsztat i poszukiwał najlepszej bazy dla gotowania. Oparł kuchnię Airport Hotel Okęcie o naturalne produkty, wyroby własne i regionalne. Efekty takiego podejścia zaowocowały wieloma nagrodami i wyróżnieniami dla hotelowych restauracji i członków zespołu, a także uplasowały to miejsce jako hotel z jedną z najlepszych kuchni w Polsce.

Jarosław Podstolski zmarł w wieku 61 lat, po długiej walce z chorobą nowotworową.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.