Zmiany na Bulwarach Wiślanych. Nowe zasady w wyniku przetargu

0
1753

Na przetarg pod gastronomię wystawione zostały cztery tereny na Bulwarze Fotylli Wiślanej. Nowe lokale będą mogły znajdować się tam przez siedem lat, ale ratusz zamierza ingerować w ich ofertę – np. zatwierdzać ceny serwowanych posiłków.

Przetarg ogłoszony został przez Zarząd Zieleni. Dotyczy odcinka o długości 900 metrów, znajdującego się pomiędzy Desantem a mostem Poniatowskiego. Aktualnie nie ma tam żadnych pawilonów, bo po sezonie letnim, kiedy okres dzierżawy dobiegł końca, zostały rozebrane.

Przetarg, o którym mowa znajduje swoje oparcie w zarządzeniu, które niedawno podpisane zostało przez wiceprezydenta Warszawy – Tomasza Bartka. Dzięki nowym zasadom udało się rozpisać przetarg na dłuższy niż zazwyczaj okres, który będzie wynosił teraz siedem lat.

To wyjście naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców, którzy przekonywali, ze dłuższy okres pozwala im osiągnąć rentowność. W zarządzeniu ustalono tez zasady, dotyczące m.in. dostępności toalet czy sprzątania śmieci. Obowiązywały już wcześniej, ale teraz zostały wzmocnione – mówi Magdalena Młochowska, dyrektorka-koordynatorka ds. Zielonej Warszawy.

Cztery miejsca, których dotyczy przetarg znajdują się na Bulwarze Fotylli Wiślanej. Wszystkie wystawione zostały w jednym pakiecie. Różnica jest taka, że tylko w jednym z nich będzie obowiązywał zakaz sprzedaży alkoholu.

Okazuje się, że dzierżawcy będą musieli postawić na wykupionym terenie własne pawilony o statusie budowli tymczasowej, które będą rozbierane na okres zimy. Urzędnicy zastrzegają także, że nie będzie możliwości działania w oparciu o food trucki, co argumentują szczególnym charakterem przestrzeni i dążeniem do wysokiej jakości estetycznej.

Jeśli chodzi o czynsz za każdą z lokalizacji, to oczywiście różni się on w zależności od miesiąca. W sezonie (od maja do września) ceny wahają się od 17,5 do 35 tys. zł miesięcznie, natomiast po sezonie – mimo, że pawilony będą rozbierane – 900 do 1,2 tys. zł.

Jakie warunki postawiono w wyniku przetargu?

Po pierwsze określono zasady dotyczące organizacji koncertów. Wydarzenia tego typu będą mogły się odbywać, ale ich zakończenie będzie musiało nastąpić przed godziną 23. Dodatkowo każdy koncert trzeba będzie zgłosić do Zarządu Zieleni, nie później niż na trzy dni przed jego terminem. Dzierżawcy będą musieli też zaopatrzyć się w specjalne urządzenia ograniczające emisję basów.

Oprócz tego wprowadzono również konkretne regulacje co do oferty gastronomicznej. Wiadomo, że w menu mają znajdować się trzy dania niskokosztowe, spośród których jedno ma być wegetariańskie/ wegańskie. Cena tych dań ma obowiązywać przez cały sezon. Możliwa będzie jej zmiana tylko jeden raz w roku, w oparciu o wskaźnik inflacji i za zgodą Zarządu Zieleni.

Ponadto opisano też standardy toalet. Wiadomo, że mają być to minimum kontenery sanitarne, w których znajdą się co najmniej cztery bezpłatne, czynne i ogólnodostępne toalety sprzątane trzy razy na dobę. Dodatkowo w kontenerach muszą być minimum dwie umywalki wyposażone w środki higieniczne.

Ucząc się na błędach popełnionych w zeszłym roku, które dotyczyły zbyt późnego ogłoszenia konkursów na inne odcinki bulwarów, Zarząd Zieleni podjął się zorganizowania przetargu na tereny na Bulwarze Fotylli Wiślanej zdecydowanie wcześniej. Przedstawiciele chcą uniknąć sytuacji z ubiegłego roku, kiedy to rozstrzygnięcia nastąpiły za późno, w związku z czym pawilony nie cieszyły się zbytnim zyskiem.

Osoby zainteresowane mogą składać swoje oferty do 19 stycznia 2023 roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.