Znamy 10 finalistów plebiscytu – „Warszawska Pyza 2019”

0
1469
Źródło: Anovotti Garage FOOD TRUCK

Trwa siódma edycja plebiscytu „Warszawska Pyza” na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez „Gazetę Stołeczną” oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”.

W finałowym zestawieniu znaleźli się: Akurat – kurczak z rożna, Bar Lussi, Renesans, Vega, Co tu, Efes Kebab, Pizzeria Ufo, Yen beo, Soul Food Burgers oraz Mezze.

Jury w składzie: Basia Starecka – dziennikarka i autorka bloga Nakarmionastarecka.pl (przewodnicząca jury), Diep Ngoc – Wietnamka, doświadczona restauratorka, współzałożycielka food trucka a potem restauracji Viet Street Food wyróżnionej tytułem „Warszawska Pyza 2016”, Areta Szpura – ekoaktywistka, autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat – czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”, Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”, Agata Wojda – doświadczona i ceniona szefowa kuchni, felietonistka kulinarna i podróżniczka, Jakub Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”, bloger kulinarny prowadzący bloga Kuron.com.pl oraz autor książek kulinarnych, Matteo Brunetti – Włoch, finalista szóstej edycji programu Masterchef, youtuber, współprowadzący program „Bitwa na smaki” w Kuchni+, promotor włoskiej tradycyjnej kuchni w Polsce oraz Kamil Siałkowski – dziennikarz „Gazety Stołecznej” wybierze spośród nich lokal, który otrzyma tytuł „Warszawskiej Pyzy 2019”.

W tegorocznej edycji plebiscytu jury sprawdzi, w jakiej kondycji są otwarte wiele lat temu popularne punkty z ulicznym jedzeniem. Będzie oceniać m.in., jak poradziły one sobie z upływającym czasem, czy utrzymują wysoką jakość godną ich miejskiej legendy, a ich właściciele myślą o biznesie odpowiedzialnie – dbają o ekologię oraz dostępność swoich punktów dla osób niepełnosprawnych.

W tym roku świętujemy 30-lecie wolności, a co za tym idzie, otwarcie się stolicy na inne kultury kulinarne. Po 1989 r. mogliśmy poznawać niedostępny wcześniej świat, zwiedzając go od kuchni: pojawiły się pierwsze bary z wietnamską kuchnią i włoskie pizzerie, food trucki z burgerami i punkty z arabską kuchnią uliczną. Kulinarną transformację stolicy ledwo przetrwały rodzime kurczaki z rożna, pyzy, flaki i zapiekanki. Tegoroczna Pyza będzie wyróżnieniem dla miejsc, które na dobre zapuściły korzenie w nadwiślańskim gruncie – mówi przewodnicząca jury Basia Starecka.

Czytelnicy „Gazety Stołecznej” i internauci mogą również zagłosować na swoje ulubione miejsce i wybrać „Warszawską Pyzę Publiczności”. Głosowanie na Warszawa.Wyborcza.pl potrwa do czwartku, 22 sierpnia br.

Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone podczas imprezy „Żarcie Na Kółkach” Festiwal Food Trucków i 6.Mistrzostwa Burgerowe, która odbędzie się w dniach 24-25 sierpnia br. na PGE Narodowym. Z kolei 26 sierpnia br. redakcja przedstawi zwycięzców na łamach „Gazety Stołecznej” oraz w serwisie Warszawa.Wyborcza.pl.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.