Znamy finalistów konkursu Chefs en Or 2025

0
432
Fot.: Materiały prasowe Transgourmet

Zakończył się etap eliminacyjny konkursu Chefs en Or 2025. Spośród uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski wyłoniono dziesięciu finalistów, którzy powalczą o główną nagrodę 24 kwietnia podczas finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Tegoroczna edycja konkursu koncentruje się na daniach z kaczki. W zgłoszeniach pojawiły się nowoczesne wariacje na temat klasycznych potraw, sezonowe składniki roślinne i techniki kulinarne, w tym także molekularne. Uczestnicy wykorzystywali m.in. fondanty ziemniaczane, espumy, warzywny kawior, kiszonki oraz lokalne owoce.

Skład finałowej dziesiątki:

  • Tomasz Bigda – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
  • Jan Dzieciątko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Jakub Jacolik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Natalia Kalenik – Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Białymstoku
  • Małgorzata Kubsik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
  • Adam Móżdżyński – Gostynińskie Centrum Edukacyjne
  • Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
  • Mateusz Pawlak – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
  • Kornel Byzdra – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
  • Maciej Stodółka – Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie

Finał: 24 kwietnia, Instytut Kulinarny Transgourmet

W finale zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem trzech obowiązkowych składników: całej kaczki, botwiny lub buraka oraz octu balsamicznego. Dodatkowo, dzień przed konkursem zostanie ujawniony jeden składnik niespodzianka, pochodzący z wyspy produktów tg Economy.

Danie konkursowe ma zostać przygotowane w sześciu porcjach, a jury oceni nie tylko smak i prezentację, ale także różnorodność technik, wykorzystanie sezonowych składników i zgodność z zasadami less waste.

Nagrody dla uczestników i szkół

  • Nagroda główna: 3000 zł dla zwycięzcy oraz profesjonalne szkolenie kulinarne.
  • Dodatkowo, szkoła laureata otrzyma bon o wartości 5000 zł do wykorzystania w Selgros oraz możliwość zorganizowania grupowego szkolenia.
  • Przewidziano także nagrody dla pozostałych finalistów i ich szkół.

Chefs en Or to ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Edycja 2025 skupia się na promowaniu technik rzemieślniczych, pracy z pełnym surowcem i świadomego podejścia do kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.