Zakończył się etap eliminacyjny konkursu Chefs en Or 2025. Spośród uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski wyłoniono dziesięciu finalistów, którzy powalczą o główną nagrodę 24 kwietnia podczas finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Tegoroczna edycja konkursu koncentruje się na daniach z kaczki. W zgłoszeniach pojawiły się nowoczesne wariacje na temat klasycznych potraw, sezonowe składniki roślinne i techniki kulinarne, w tym także molekularne. Uczestnicy wykorzystywali m.in. fondanty ziemniaczane, espumy, warzywny kawior, kiszonki oraz lokalne owoce.
Skład finałowej dziesiątki:
- Tomasz Bigda – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- Jan Dzieciątko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
- Jakub Jacolik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
- Natalia Kalenik – Branżowa Szkoła I Stopnia nr 4 w Białymstoku
- Małgorzata Kubsik – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
- Adam Móżdżyński – Gostynińskie Centrum Edukacyjne
- Iwo Nowacki – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- Mateusz Pawlak – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
- Kornel Byzdra – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
- Maciej Stodółka – Zespół Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie
Finał: 24 kwietnia, Instytut Kulinarny Transgourmet
W finale zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem trzech obowiązkowych składników: całej kaczki, botwiny lub buraka oraz octu balsamicznego. Dodatkowo, dzień przed konkursem zostanie ujawniony jeden składnik niespodzianka, pochodzący z wyspy produktów tg Economy.
Danie konkursowe ma zostać przygotowane w sześciu porcjach, a jury oceni nie tylko smak i prezentację, ale także różnorodność technik, wykorzystanie sezonowych składników i zgodność z zasadami less waste.
Nagrody dla uczestników i szkół
- Nagroda główna: 3000 zł dla zwycięzcy oraz profesjonalne szkolenie kulinarne.
- Dodatkowo, szkoła laureata otrzyma bon o wartości 5000 zł do wykorzystania w Selgros oraz możliwość zorganizowania grupowego szkolenia.
- Przewidziano także nagrody dla pozostałych finalistów i ich szkół.
Chefs en Or to ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Edycja 2025 skupia się na promowaniu technik rzemieślniczych, pracy z pełnym surowcem i świadomego podejścia do kuchni.