Najlepsi szefowie kuchni w Polsce wyłonieni!

0
3368
W poniedziałek odbyła się premiera V edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau, której towarzyszyło wręczenie nagród dla najlepszych szefów kuchni w naszym kraju. Mimo że najwięcej laurów przypadło przedstawicielom stołecznych restauracji, to najbardziej prestiżowe wyróżnienie trafiło do szefa nałęczowskiej Water&Wine.

Gospodarzem poniedziałkowej gali było miasto Gdańsk. Organizatorzy zaprosili ok. 700 osób, z których znaczą część stanowili oczywiście szefowie kuchni restauracji notowanych w najnowszym wydaniu Żółtego Przewodnika Gault & Millau. Przy okazji premiery Przewodnika wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Tegorocznymi triumfatorami zostali:

  • Marek Flisiński (restauracja Water&Wine) – Szef Roku;
  • Aleksander Baron (restauracja ZONI) – Szef Jutra;
  • Katarzyna Rogowska (restauracja Cadenza) – Kobieta Szef;
  • Arkadiusz Wilamowski (restauracja Chłodna 15 by Wilamowski) – Młody Talent.

W kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej przyznano tytuł ex aequo Bogdanowi Gałązce (restauracja Gothic) oraz Maciejowi Nowickiemu (restauracja Villa Intrata).

Żółty Przewodnik Gault & Millau stanowi swoistą mapę kulinarną Polski. Zawiera on zestawienie miejsc zlokalizowanych na terenie całego kraju ze wskazaniem, gdzie warto się posilić, kupić regionalne posiłki i jednocześnie spędzić czas w przyjemnej atmosferze. Wszystkie rekomendowane miejsca zostały wcześniej kompleksowo „przetestowane” przez inspektorów Żółtego Przewodnika. Tym razem pozytywną weryfikację przeszło aż 650 restauracji.

Najnowsze wydanie Żółtego Przewodnika zawiera również nowość w postaci dodatkowej sekcji POP. Dotyczy ona miejsc, które nie są restauracjami, a mimo to oferują unikalne smaki i zapewniają przyjazny klimat. Mowa tu o lokalach typu kawiarnie, cukiernie, czy coctail i wine bar. Z racji faktu, iż nie sposób zestawić tych miejsc z klasycznymi restauracjami, twórcy postanowili wydzielić odrębną kategorię.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.