Gospodarzem poniedziałkowej gali było miasto Gdańsk. Organizatorzy zaprosili ok. 700 osób, z których znaczą część stanowili oczywiście szefowie kuchni restauracji notowanych w najnowszym wydaniu Żółtego Przewodnika Gault & Millau. Przy okazji premiery Przewodnika wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Tegorocznymi triumfatorami zostali:
- Marek Flisiński (restauracja Water&Wine) – Szef Roku;
- Aleksander Baron (restauracja ZONI) – Szef Jutra;
- Katarzyna Rogowska (restauracja Cadenza) – Kobieta Szef;
- Arkadiusz Wilamowski (restauracja Chłodna 15 by Wilamowski) – Młody Talent.
W kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej przyznano tytuł ex aequo Bogdanowi Gałązce (restauracja Gothic) oraz Maciejowi Nowickiemu (restauracja Villa Intrata).
Żółty Przewodnik Gault & Millau stanowi swoistą mapę kulinarną Polski. Zawiera on zestawienie miejsc zlokalizowanych na terenie całego kraju ze wskazaniem, gdzie warto się posilić, kupić regionalne posiłki i jednocześnie spędzić czas w przyjemnej atmosferze. Wszystkie rekomendowane miejsca zostały wcześniej kompleksowo „przetestowane” przez inspektorów Żółtego Przewodnika. Tym razem pozytywną weryfikację przeszło aż 650 restauracji.
Najnowsze wydanie Żółtego Przewodnika zawiera również nowość w postaci dodatkowej sekcji POP. Dotyczy ona miejsc, które nie są restauracjami, a mimo to oferują unikalne smaki i zapewniają przyjazny klimat. Mowa tu o lokalach typu kawiarnie, cukiernie, czy coctail i wine bar. Z racji faktu, iż nie sposób zestawić tych miejsc z klasycznymi restauracjami, twórcy postanowili wydzielić odrębną kategorię.