To pierwsza edycja konkursu Arche Chef 2019 pod patronatem Karola Okrasy, który jest polskim kucharzem, autorem książek kulinarnych i prezenterem telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. To właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji.
Ideą konkursu było propagowanie kuchni regionalnej, opartej na ekologicznych, tradycyjnych produktach wywodzących się z danego rejonu Polski. Organizatorzy chcieli zaszczepić ideę poszukiwania tego co w regionie jest unikatowe, a przez to najlepsze.
Szefowie kuchni Arche przed przystąpieniem do konkursowego gotowania wyruszyli na eskapadę po polskich producentach tradycyjnej i regionalnej żywności. Dzień rozpoczął się śniadaniem w Ziołowym Zakątku na świeżym powietrzu. Miejsce to tchnie spokojem i sielskością życia, które tutaj wydaje się zwalniać i toczyć swoim leniwym tempem, zgodnym z naturą. Po cudownym przyjęciu przez gospodarzy uczestnicy przystąpili do pierwszych konkurencji. Zbieranie ziół na czas prosto z ogrodu pozwoliło na stworzenie aromatycznej kolekcji, a szukanie świeżych jaj w ciągu 3 minut wyzwoliło nutkę rywalizacji i mnóstwo śmiechu. Dwie drużyny, każda po 10 osób, w lokalnym sklepiku robiła zakupy przypraw i ziół. Czy mieli ograniczony czas? Tak. Czy mieli ograniczoną ilość produktów do wyboru? Tak. To wszystko podkręciło kreatywne myślenie na temat potrwa jakie postawną podczas konkursu.
Kolejnym punktem programu było podejrzenie pracy tłoczni, degustacja soków, produktów regionalnych oraz zbieranie warzyw prosto z ogródka. Sklep i Pijalnia soków Zakamarek położony jest na terenie gospodarstwa sadowniczego w Klimczycach Kolonii na skraju województw podlaskiego, mazowieckiego oraz lubelskiego. Na koniec kulinarnej zabawy nie mogło zabraknąć wina. Uczestnicy gościli w winnicy Korol w Mielniku gdzie Szefowie dobierali najlepsze polskie wino do swoich potraw. Winnica położona jest w południowej części województwa podlaskiego na Wysoczyźnie Drohiczyńskiej, na południowej stronie rzeki Bug obok Podlaskiego Parku Krajoznawczego przełomu Bugu. Dzięki degustacji przygotowanej przez właściciela, Mikołaja Korola, mogli poznać smak nagradzanych, polskich win.
Podróż do lokalnych producentów to nie tylko wycieczka kulturo i krajoznawcza, to przede wszystkim test, gdyż uczestnicy byli bacznie obserwowani na każdym kroku przez Karola Okrasę.
20 Szefów kuchni na świeżym powietrzu pod wiatami znajdującymi się na terenie Zamku Janów Podlaski prezentowali swoje umiejętności kulinarne. To niesamowita okazja, aby podejrzeć pracę Szefów Kuchni Arche, prawdziwych wirtuozów w swojej dziedzinie. Na żywo można było obejrzeć kulinarny spektakl, podczas którego powstały dania wykwintne w swojej prostocie. Na sygnał CZAS START rozpoczął się wielki finał. W ruch poszły garnki, patelnie, deski, noże a na nie warzywa, ryby, mięsa, sery i wszystko to co zdobyli sami Szefowie Kuchni w ciągu dnia. Na 5 ogniskach, na żywym ogniu powstały dania konkursowe, które były dostępne podczas degustacji. Goście hotelu jak i osoby które specjalnie przyjechały na to wydarzenie miały okazję w jednym miejscu skosztować potraw Szefów Kuchni Arche z całej Polski. Przy tej okazji na terenie Zamku Janów Podlaski odbył się mały festiwal produktów regionalnych. Stoiska z kiszką ziemniaczaną, pierogami, miodami, octami, przyprawami, serami nadbużańskimi i winem cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Nagrody były tajemnicą również dla uczestników do ostatniej chwili. Symboliczna statuetka dla zwycięzców „pęk marchewek” i medale dla uczestników powstały w Warsztacie Rękodzieła Artystycznego toMY, który działa z ramienia Fundacji Leny Grochowskiej i zatrudnia osoby niepełnosprawne.
- Nagroda główna – Staż w restauracji Karola Okrasy oraz profesjonalne noże Szefa Kuchni:
Daniel Warszawski (Hotel Puławska Residence w Warszawie) i Bartosz Kawecki (Hotel Tobaco w Łodzi)
- II nagroda – Staż w Atelier Amaro:
Paweł Powierża (Pałac i Folwark Łochów) i Dariusz Skowron (Koszary Arche Hotel)
- III nagroda – Kolacja w restauracji Karola Okrasy z osobami towarzyszącymi
Wojciech Krepsztul (Hotel Tobaco) i Piotr Gipsiak (Arche Hotel Geologiczna w Warszawie)
- Nagroda publiczności:
Krzysztof Suszek (Arche Hotel Lublin) i Łukasz Strupiechowski (Arche Hotel Poloneza w Warszawie)
Organizatorzy już zapowiadają, że za rok w kolejnym obiekcie Grupy Arche odbędzie się druga edycja Arche Chef! A my gratulujemy zwycięzcą!!!