W dniach 14-15 marca 2023 roku odbył się VII Ogólnopolski Turniej Kucharski, organizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu we współpracy z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą oraz Ogólnopolskim Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Wydarzenie zgromadziło 16 uczestników reprezentujących 8 szkół z 6 województw.
Konkurs składał się z dwóch etapów: teoretycznego i praktycznego. Etap teoretyczny obejmował ogólny i tematyczny quiz, w którym testowano wiedzę uczestników na temat m.in. ziemniaków i grzybów. Natomiast etap praktyczny polegał na przygotowaniu 5 potraw z wykorzystaniem składników konkursowych, czyli ziemniaków i grzybów. Dania te były oceniane przez jury konkursu pod kątem poprawności procesów technologicznych, techniki wykonania, a przede wszystkim smaku.
W trakcie rywalizacji, uczestnicy musieli wykazać się zarówno wiedzą teoretyczną, jak i umiejętnościami praktycznymi. Ziemniaki i grzyby to podstawowe składniki kuchni, a ich różnorodne zastosowanie sprawia, że każdy zawodowy kucharz powinien umieć je przyrządzić na wiele sposobów. Konkurs był doskonałą okazją dla młodych adeptów sztuki kulinarnej do wykorzystania swoich umiejętności i zdobycia cennego doświadczenia.
Kryteria oceny były wymagające i obejmowały m.in. planowanie i organizację pracy, a także higienę i bezpieczeństwo na stanowisku. Oceniano również poprawność procesów technologicznych i technikę wykonania, a przede wszystkim smak przygotowanych dań. W uroczystości wręczenia nagród, zwycięzcy otrzymali odznaczenia w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu.
Pierwsze miejsce zdobył uczeń poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Łukasz Kunik. Drugie miejsce na podium przypadło Ilonie Milanowskiej z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie, a trzecie miejsce zajął Kacper Zięciak z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.