Do interpretacji raportu zaproszono dr Justynę Marszałkowską-Jakubik, która w odpowiedzi na pytanie, dlaczego śniadania są tak ważne, tłumaczy:
„Dlaczego? Ponieważ bez śniadania nasz mózg pracuje na zdecydowanie zwolnionych obrotach, jesteśmy rozdrażnieni i możemy mieć problem z koncentracją. Mózg bez odpowiedniego paliwa w postaci węglowodanów nie będzie tak aktywny, jak byśmy tego chcieli. Warto więc zjeść dobrze skomponowane, pełnowartościowe śniadanie, szczególnie jeśli czeka nas ważna rozmowa czy egzamin.”
Około 83% mieszkańców naszego kraju deklaruje, iż w codziennej gonitwie i przy zawrotnym tempie życia mimo wszystko rozpoczyna dzień od posiłku, 9% spożywa śniadanie kilka razy w tygodniu, natomiast jedynie 6% rezygnuje z niego całkowicie. Skupmy się jednak na grupie, która śniadanie zjada – Polacy preferują je w formie smacznej (37%), ciepłej (35%) oraz łatwej (32%). Sięgamy najczęściej po pieczywo (ok. 83%), herbatę (ok. 65%) i ser/wędliny/jajka (ok. 55%). Liczy się jednak coś zupełnie innego.
„Nieważne czy o poranku zdecydujemy się na zjedzenie kanapki, owsianki, jajecznicy, czy po prostu wypijemy kubek gorącego kakao. Najważniejsze, że nie zwlekamy z tym posiłkiem do pierwszej przerwy w pracy” – podkreśla Marszałkowska-Jakubik.
Wśród respondentów wyodrębniono cztery grupy konsumentów: ciepłolubnych, entuzjastów, wygodnych oraz prozdrowotnych. Ciekawym jest fakt, iż po badaniu da się wyznaczyć ich główne nawyki żywieniowe, ale i to, jaki styl życia prowadzą. Mówi o tym m.in. pora, w której zwykle spożywają śniadanie – entuzjaści zazwyczaj przed godziną 6, natomiast wygodni nawet przed 12. Jeśli chodzi o miejsce, najchętniej jemy śniadania w domu (aż 92% ankietowanych).
„Większość wybiera śniadania w wytrawnej postaci – jedynie 11% badanych preferuje pierwszy posiłek na słodko i są to głównie kobiety. Warto tu dodać, że o ile płatki zbożowe z owocami i orzechami są świetnym wyborem na słodkie śniadanie, to już drożdżówka czy słodki gazowany napój może mieć dla nas zgubne skutki. Takie poranne doładowanie cukrami spowoduje co prawda pobudzenie, jednak cukry proste zawarte w tych produktach zostaną szybko wchłonięte i wykorzystane, co skończy się tym, że już chwilę po posiłku znowu będziemy mieć nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Dlatego szalenie ważne jest, by komponować pierwszy posiłek w oparciu o węglowodany złożone, które zawarte są przede wszystkim w produktach zbożowych pełnoziarnistych” – opowiada Marszałkowska-Jakubik.
Jeśli chodzi o miejsce, najchętniej jemy śniadania w domu (aż 92% ankietowanych). Unikający śniadań za główne powody podają natomiast brak czasu (40%) oraz brak apetytu (41%), a ekspert tłumaczy:
„Śniadań nie jedzą najczęściej osoby aktywne zawodowo, w wieku od 35 do 44 lat i tu badania sondażowe potwierdzają także i moje spostrzeżenia z gabinetu: brak czasu oraz apetytu z samego rana, to główne powody omijania tego posiłku. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest szykowanie śniadania poprzedniego dnia wieczorem lub wybieranie wartościowych zestawów z oferty restauracyjnej i spożywanie tego posiłku zaraz po przyjściu do pracy.”
Źródło: McDonald’s Polska
Marką gastronomiczną, która od lat rozwija oddzielne menu śniadaniowe jest McDonald’s. Lokale tej sieci w godzinach porannych (do 10:30, weekendy do 11:00) oferują serwowane na ciepło muffiny, kajzerki, tosty, wrapy ze składnikami, takimi jak jaja (z chowu ściółkowego), bekon, ser, warzywa. W połączeniu z kubkiem aromatycznej kawy stanowią one doskonałą propozycję posiłku na początek dnia. Cenowo jest ona dostępna na niemal każdą kieszeń, a dzięki szybkości obsługi i linii McDrive zakup ciepłego śniadania w McDonald’s nie musi wiązać się z wydłużeniem czasu dotarcia do pracy czy szkoły. Warto skorzystać z oferty śniadaniowej McDonald’s, ponieważ, jak podkreśla Pani Justyna: „Śniadanie – także to obfite i sycące podkręca nasz metabolizm i pomaga w trzymaniu niskokalorycznej diety w dalszej części dnia.”