Maria Lech zwyciężczynią konkursu Chefs en Or

0
230
Fot. Materiały prasowe

Maria Lech została laureatką konkursu „Chefs en Or – Polska Edycja”, który odbył się 24 kwietnia. Konkurs zgromadził dziesięciu najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. 

Maria Lech jest uczennicą Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Tematem finałowego wyzwania było przygotowanie dania z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów, gdzie uczestnicy oceniani byli zarówno pod względem kreatywności, jak i precyzji w przyrządzaniu sześciu porcji o maksymalnej wadze 180 gramów każda, w czasie nie przekraczającym 90 minut.

W skład jury weszli eksperci o uznanej renomie: Tomasz Ziółkowski z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Łukasz Wódz – trener i doradca Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Weronika Gurynow – zdobywczyni pierwszego w historii złotego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie w 2024 roku, oraz Bartosz Peter z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, pełniący rolę przewodniczącego jury.

Zwycięskie danie Marii Lech uzupełniało purée z marchewki i szparagów grillowane na winie z sosem demi glace oraz krokiecik ziemniaczany z farszem pieczarkowo-truflowym.

Michał Świątkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie zajął drugie miejsce, prezentując danie inspirowane smakami wschodu, w tym pierożek gyoza z farszem z polędwiczki wieprzowej, ozdobiony cebulą dymką. Na jego talerzu znalazła się także polędwica z ziołami i aromatyzowanym czosnkiem, pieczarki w glazurze oraz babka szparagowa z serem kozim, orzechami nerkowca i sosem wieprzowym.

Trzecie miejsce zajęła Jadwiga Gan z Publicznej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej we Wrocławiu, która przygotowała danie na bazie polędwicy wieprzowej w glazurze jabłkowej z blanszowanymi szparagami, pesto z czosnku niedźwiedziego oraz młodymi ziemniakami z palonym masłem, tymiankiem, czosnkiem i pieczarkami.

Jury pozytywnie oceniło występy konkursowe uczestników, podkreślając prostotę, z jaką niektórzy podszedł do obowiązkowych składników. Techniki kulinarnie zastosowane przez studentów zostały wyróżnione za czystość, schludność i precyzję techniczną. Zwrócono również uwagę na interesujące połączenia smakowe, takie jak zimny sorbet pomarańczowy z polędwiczką i puree z pieczarek.

Młodzi kucharze wyrazili zadowolenie z przebiegu konkursu i zdobytego doświadczenia, a wielu z nich zapowiada już przygotowania do przyszłych zmagań.

Maria Lech oraz jej szkoła otrzymały specjalne nagrody, w tym nagrodę finansową w wysokości 3000 zł, staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz pakiet trzech szkoleń dla szkoły i bon o wartości 5000 zł na zakupy w Selgros. Pozostali finaliści oraz ich szkoły również otrzymali atrakcyjne nagrody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.